בואו לעקוב אחרינו

פרזול, חלק בלתי נפרד מהמטבח שלך-שלב א’

שיתוף הפוסט

המטבח זוכה לחשיבה רבה בכל הליך התכנון שלו, במטרה שיענה על כל הצרכים של דיירי הבית. תכנון יעיל ועיצוב מדוקדק הם חשובים לא פחות מכל אותם מנגנונים ההופכים את המטבח שלנו לפרקטי ונוח. דלת שקשה לפתוח אותה, ידית שלא נוח להחזיק בה, מתקן תליה קטן מדי או מגירה שנסגרת בטריקה הם רק כמה דוגמאות לחשיבות הרבה שיש למנגנונים של המטבח שלנו. הכירו את עולם הפרזול, שחשיבותו מבחינת האפשרות שלנו ליהנות מהמטבח החדש – גדולה במיוחד.

הפרזול מתחלק לשלושה

נהוג לחלק את המטבח לשלושה אזורים – הכנת אוכל, אחסון וניקיון – ולחלק את הפרזול בהתאם. כלומר, ישנו פרזול מבני, הכולל תריסים, משקופים וגופי תאורה; פרזול חיצוני, כלומר, האביזרים הבולטים, כגון ידיות, מדפים, מתקני תליה, דלתות, קלאפות ועוד, המשפיעים על העיצוב של המראה החיצוני של המטבח; וכמובן, הפרזול הפנימי. קטגוריה זו כוללת צירים, מעצורים, מסילות וגלגלים, מנגנוני פתיחה, מגירות ועוד.

מתחילים עם החלק הפנימי

החלק הנסתר של פרזול המטבח הוא המקום שבו אנו מתחילים. בתוך התחום הזה, חשוב לתת דגש למגירות. הסיבה היא שכיום יותר ויותר אנשים בוחרים שבארונות יהיו מגירות נשלפות במקום מדפים. מגירות אלו יכולות להיות מוכנות לשליפה מיידית, או נסתרות בתוך ארון, והן מגיעות במגוון גדלים. בדרך זו קל להסתיר את כלי האוכל, כלי הבישול או מוצרי המזון השונים, ולהגיע אליהם בכל רגע.

למגירות ישנם מספר מוצרי פרזול: ציר, מנגנון פתיחה וסגירה, דפנות, תחתית וחזית. בעת בחירת המגירות למטבח, רצוי לבחון האם הפתיחה שלהן חלקה והאם היא ידנית או אוטומטית. חשוב לבדוק האם הפתיחה שקטה, האם המגירה נפתחת באופן מלא ומהו המשקל שהיא מסוגלת לשאת.

כדאי לדעת כי כיום ישנן מגירות הנפתחות באופן מלא; ישנן מגירות המגיעות עם מנגנון סגירה שקטה או עם מנגנון חכם לפתיחה ללא ידית; וישנן מגירות עם מנגנון בלימה שמונע מהתכולה לזוז ממקומה. קיימות גם מגירות רחבות ועמוקות מאוד לכלי אוכל, ומגירות צרות וארוכות לאחסון בקבוקים בעמידה. ניתן למצוא מגירות המתאימות לארון שמתחת לכיור, גם אם מדובר בכיור שקוע מאוד; מגירות נמוכות ורחבות לסכו"ם; מגירות בעלות תחתית או דפנות שקופות, כדי לראות את תכולתן כאשר הן מותקנות מעל לגובה העיניים; מגירות בעלות דפנות מתכווננות; מגירות עם דפנות מזכוכית צבעונית, למראה אלגנטי שניתן להתאים לעיצוב דלתות הארון; מגירות עם כושר נשיאה רב, עד 80 ק"ג, ויציבות גבוהה המונעת "שקיעה" של המגירה; ומגירות עם מנגנון ייחודי לשומרי שבת.

כאשר בוחרים במגירות, חשוב להקפיד כי הן יהיו מותקנות עד גובה העיניים, אלא אם כן הן מגיעות עם תחתית שקופה. בעיקרון, עדיף להשתמש במגירות מתכת, על מנת לשמור על התכולה מפני לחות, וגם מכיוון שמגירות מתכת מאפשרות להתקין בתוכן בקלות אביזרים המסייעים לשמור על הסדר.
עולם הפרזול מציע מתקנים לחלוקה פנימית של המגירות. ישנם מגשים ייעודיים לסכו"ם ומתקנים לאחסון בקבוקים, צלחות וכלים להכנת אוכל, הבנויים באופן בו לא יזוזו כאשר המגירה נעה, כמו גם מערכות חלוקה לאחסון של קופסאות ואריזות, חלוקה ייעודית לתבלינים ועוד.

בנוסף, אפשר לבחור במשטחים מיוחדים למניעת החלקה, נישות חלוקה מודולאריות לכלי בישול, מתקנים נשלפים לסכו"ם, מתקנים נשלפים עבור צלחות ודפנות ניקל עבור אחסון של בקבוקים בעמידה.
אם אתם לא יודעים אם לבחור במגירה או במדף, זכרו כי מגירה מאפשרת לראות בקלות מה נמצא בכל חלקיה, בעוד שבעת שימוש במדף הפריטים הנמצאים בחלקו האחורי נסתרים לרוב מהעין.

יעד פרזול

צירים, מסילות ומנגנונים

לאחר שהתייחסנו למגירות, חשוב להכיר את הצירים, המסילות והמנגנונים השונים. תפקידם של רכיבים אלו הוא לייעל את הפתיחה והסגירה, ולאפשר עיצוב נקי – של הדלתות והמגירות בכלל המטבח. כדי שהם יעבדו כהלכה, עליהם להיות עשויים מחומרי גלם איכותיים – וחשוב לוודא זאת טרם הרכישה.
כיום קיימים שני סוגי מסילות: מסילות סטנדרטיות עמידות ל-30 ק"ג, הנמצאות בצידי המגירה, כאשר המגירה נעה באמצעות שני גלגלים; ומסילות טלסקופיות, המותקנות בתחתית המגירה, ולכן יכולות לשאת עד 80 ק"ג. מסילות אלה אינן נראות גם בעת פתיחה מלאה, והמראה המתקבל יותר נקי.
בכל הקשור לצירים, אפשר למצוא כיום צירים מיוחדים לדלתות הארונות שמאחוריהן נמצאות מגירות. תפקידם הוא למנוע מהמגירה לפגוע בדלת בעת השליפה. בנוסף, ישנם צירים עם בוכנת אוויר, המאפשרים סגירה שקטה במיוחד. ניתן למצוא בשוק פיתוחים דוגמת ציר עם בולם טריקה מובנה, המאפשר סגירה חלקה ושקטה כבר ממצב של דלת פתוחה ב-30 מעלות.
אחד החלקים החשובים הוא מנגנון הפתיחה. המנגנונים החדשים מאפשרים פתיחה וסגירה חלקה של מגירה באמצעות נגיעה קלה בחזית, גם כאשר מדובר במגירה עמוסה וכבדה. במגירות עבור חומרי ניקוי או צלחות כבדות ניתן להתקין מנגנון נעילה שימנע מילדים לפתוח אותן. בנוסף, ניתן למצוא מנגנון פתיחת דלת, בו משולב מנגנון המושך את המגירות הפנימיות באופן אוטומטי עם הפתיחה של הדלת.

יש פתרון גם לפינות

דומיסיל

הפרזול הפנימי של המטבח הופך להיות מאתגר כאשר מגיעים אל הפינה של המטבח. מדובר באותו חלק שקיבל את הכינוי "הפינה השחורה", היות שהנגישות אליו קשה במיוחד.
לאחר שתכננתם היטב את תפקיד הפינה במטבח – להתקנת כיור, מזווה קטן, אחסון סירים או קערות גדולות, אחסון של מוצרי ניקיון או בקבוקים – חשוב לבחור את המתקן המתאים.

הפתרונות עבור חלק זה של המטבח כוללים ארונות פינתיים, שהמגירות בהם נשלפות החוצה בתנועה סיבובית; יחידות של מתקנים פינתיים נשלפים; מתקני קרוסלה, שלהם מגוון אפשרויות של גודל וקוטר; וכן מערכת של מגירות פינתיות היוצאות החוצה בשליפה מלאה. ארונות שבהם מותקנת מערכת כזאת יכולים להיפתח לימין או לשמאל, והם יכולים להיפתח עם דלתות הזזה שנכנסות לתוך נישה מוסתרת, או עם שתי דלתות הנפתחות כלפי חוץ.

אחד הפתרונות הידועים נקרא "מג'יק קורנר". מדובר במערכת של מדפים הנעים על גבי צירים, שחלקם יכולים להתחבר לדלת הארון. ישנן מערכות מג'יק קורנר עם סלים נשלפים, המתאימות לאחסון חומרי ניקוי או לאחסון של מוצרי מזון יבשים, כולל מערכת בעלת ארבעה סלים, עם משטחים מונעי החלקה בתוך מערכת המדפים.

קרוסלות נחשבות לפתרון יעיל לפינת המטבח. מדובר במתקן הבנוי ממוט, שעליו מותקנות "צלחות" בגבהים שו
נים. הצלחות יכולות להיות בצורת עיגול שלם, והן יכולות להיות בצורת שלושת רבעי העיגול או בצורת חצי עיגול. הן יכולות להסתובב ב-90, ב-180 או ב-360 מעלות כדי לייעל את השימוש. קוטר המתקן מותאם, כמובן, לגודל החלל. ישנן קרוסלות קומפקטיות לארונות פינתיים עליונים, קרוסלות לפינה ישרה, קרוסלות מיוחדות עבור הפינה האלכסונית, קרוסלה לאחסון בקבוקים בעמידה ועוד.

מלבד מנגנונים אלו ניתן למצוא כיום מנגנונים חדשים ומתקדמים יותר. לדוגמה, ארון פינתי תחתון עם קרוסלה לסירים בעלת שני מגשים, שעם פתיחת הדלת מופעל בה מנגנון המושך את המגשים החוצה והצידה בתנועה חלקה ושקטה. המשקל המרבי למתקן כזה הוא 65 ק"ג לכל מגש.

אפשרות נוספת היא של ארונות פינתיים תחתונים עם טכנולוגיית הזזה מתקד
מת, כך שפתיחת הדלת מושכת את הזרוע עליה מותקן מתקן אחסון בעל דפנות למניעת נפילה. מתקן זה כולל חלוקה למדפים פנימיים, מדפים המותקנים על גבי הזרוע ומדפים התלויים על הדלת – כולם מחוברים לאותו מנגנון שליפה, כך שעם פתיחת הדלת כל המדפים נשלפים במלואם. כל מדף במתקן זה יכול לשאת עד 25 ק"ג.

אפשרות שלישית היא ארון פינתי עם חזית חצי עגולה ודלת הזזה הנכנסת למסילההמוסתרת בתוך הארון. במתקן הפנימי של הארון ניתן לשלב בין קרוסלה עגולה בחלק התחתון, לבין מגשי חצי עיגול מרושתים מניקל בחלק העליון.מתקן כזה מאפשר התקנה של עד שלוש קומות של קרוסלות או מגשים בצורות שונות לבחירה.

לבסוף, ניתן לבחור במתקנים בעלי מנגנון משיכה אינטגראלי. מתקנים אלו כוללים מגשים פנימיים אובאליים רחבים, הנשלפים החוצה בתנועה חלקה וזזים הצידה על מנת לאפשר גישה מלאה. את החלק הפנימי ניתן להתקין על גבי זרוע המחוברת למשקוף של הדלת.

יש מה לעשות עם האוכל

המקום בו אנו מאחסנים אוכל, כלומר המזווה, משלב ארונות ייעודיים לאחסון של מוצרי מזון יבשים. תכנון חלק זה של המטבח יכול להתבטא במספר אפשרויות.
האפשרות הראשונה היא של ארונות מהרצפה עד התקרה, המאפשרים ניצול מקסימאלי של החלל, לצד ארונות קטנים יותר. ארון זה יכול להיות מוסתר מאחורי דלתות הזזה דקורטיביות מזכוכית מודפסת, המותקנות על גבי צירים נסתרים.

אפשרות שנייה היא מזווה נשלף, אשר יותקן מאחורי דלתות חזית המחוברות ליחידות האחסון שבתוכו, כך שבלחיצה או במשיכה קלה יגלשו החוצה המגירות. אם בוחרים בארונות מזווה תחתונים, כדאי לדעת כי הם מאובזרים במדפי רשת נשלפים נוחים לשליפה.

האפשרות האחרונה היא "מזווה השיירה", כלומר, ארון מזווה שעם פתיחת הדלת שלו נשלף החוצה ציר שעליו מותקנות מגירות בעלות דפנות שקופות. קיים גם מזווה שיירה ששליפת הדלת שלו תוציא החוצה מספר מגירות באמצעות מנגנון פתיחה אוטומטי, בעוד שמגירות אחרות יישארו בפנים. אחד החידושים הוא ארון מזווה שמתקן האחסון שבו מאפשר למגירות או למדפים להסתובב ב-90 מעלות. חשוב לדעת כי ארונות המזווה מגיעים עם מנגנון בלימה שקט, ויש ארונות המאפשרים לכוון את גובה המדפים ואפילו את גובה ההתקנה של הארון עצמו.

3135
דומיסיל

ומה עושים עם הפח?

מתקני האחסון, העשויים מניקל או מאלומיניום הם מתקנים נשלפים של יחידות אחסון ניידות. מתקנים אלו משלבים סלסילות מתכת נשלפות, מתקן תליה למזווה צד עבור בקבוקים, מתקני צד הניתנים לשליפה מלאה, מתקנים בעלי 2 או 3 קומות, מתקנים דו-צדדיים ומתקן המיועד לאחסון בארונות העליונים.

בכל הקשור לפחי אשפה, ניתן לאבזר את המטבח בפחים פנימיים המוסתרים בתוך נישות ייעודיות עם חלוקה של האשפה. אפשר לבחור בפחים דיגיטאליים עם מנגנון מיוחד לפתיחה שקטה וחלקה; פחי אשפה המותקנים על גבי מסילה עליונה או תחתונה; פחים המגיעים עם מתקן לחומרי ניקוי לעיתונים או לשקיות אשפה; פחים המחוברים לדופן הקדמית של הארון ולהם מנגנון סגירה עצמית; ופחים בעלי מנגנון פתיחה ושליפה של הפח, המופעל אוטומטית עם פתיחת הדלת. המבחר בשוק כולל מתקן מייצב עבור פחים גדולים במיוחד המותקנים בתוך מגירה נשלפת, כמו גם דלת הנשלפת החוצה והצידה ומושכת זרוע שבתוכה הפח.

הפרסום שלך יכול להיות כאן!

עוד כתבות

מילון מושגים מא׳ ועד ת׳
מתכננים לעצב מטבח חדש, שפת המטבח נשמעת לכם זרה ולא מוכרת, כמו בהרבהתחומים בחיים ישנם מושגים...
מינימליזם בלופט יוקרתי באתונה
רוני רבינו הלופט ממוקם ברובע מגורים יוקרתי, בחלקו הצפוני של המרכז ההיסטורי של אתונה ונקרא "קאזה...
הווילה המדהימה אותה עיצב המעצב האיטלקי מרטיני באגם מישגן
רוני רבינוהמבנה הארכיטקטוני של הבניין מכיל רמזים קולוניאליים וויקטוריאניים קלאסיים בו זמנית. זהו בית בהיר במיוחד שעומד...
Delvaux פותח בוטיק חדש בלב פריז
Delvaux פותח בוטיק חדש בלב פריז בעיצוב אדריכלי Vudafieri-Saverino Partners ממילאנו, החלל החדש של La Maison...