Viva Italia

0
460

כל השחקנים הגדולים בשדה משחק אחד, מגוון רחב (אולי רחב מדי) של מגמות ושלל חברות ועיצובים שפשוט אי אפשר להישאר אדישים אליהם..

היינו גם השנה בתערוכת Eurocucina במילאנו וחזרנו עם כל מה שחם ושעתיד לטלטל את עולם עיצוב המטבחים

הילה מאיר-כהן
צילומים: יצרן, Saverio Lombardi Vallauri
Courtesy Salone Del Mobile Milano

תערוכת עיצוב המטבחים Eurocucina, המתקיימת אחת לשנתיים בבירת העיצוב העולמית מילאנו, היא מגדלור של מגמות, חידושים, טכנולוגיות וגימורים המאירים את בשורת עיצוב הפנים בעולם. התערוכה מהווה חלק מיריד העיצוב Salone del Mobile Milano ומשבוע העיצוב בעיר. בשבוע זה מילאנו לובשת חג. מוצגים עיצוביים ויצירות אמנות מוקמים בכל רחבי העיר, באופן מאורגן או ספונטני, כך שהעיר הופכת לגלריה של ממש. הרחובות, המסעדות ובתי הקפה שוקקים אנשים עד לשעות הקטנות של הלילה.

תערוכת Eurocucina ה-22 במספר נערכה השנה בתאריכים 14-9 באפריל ואירחה כמיטב המסורת את כל השמות הגדולים של עולם העיצוב. תכנון עתידי איכותי, חדשני ויצירתי נפתח בפני כ-450,000 מבקרים סקרנים מכמעט 200 מדינות, שבאו לגעת בחדש ובבלתי צפוי. במהלך ימי התערוכה עיצבו מאות חברות מרחבי העולם כ-22,000 מ"ר של "מסיבת חידושים", בארבעה ביתנים המוקצים למטבחים ולמכשירי החשמל בלבד.

השקעה ועוצמה אלה משקפות את מעמדו וחשיבותו של חלל המטבח במרחב חיינו, חלל שחדל להיות פונקציונלי גרידא אלא הפך למקום של מפגש משפחתי, אירוח ושלווה. חלל המטבח של היום הוא רב תכליתי ומקצועי מצד אחד, אך גם מקום בו רגשות, שאיפות וחלומות נפגשים ומתחילים להמריא. תכנון המטבח בהמשך לכך מתמקצע ומתמקד ביצירת סביבת עבודה מהנה וידידותית. חלק מהסיבות לכך הן השפעת אמצעי התקשורת, חדירת תכניות הבישול לחיינו ואפילו כניסתם של השפים לביתנו. ישנו חיפוש מתמיד אחר הטכנולוגיה הבאה שתשנה את פני תכנון המטבח ואת צורת העבודה בו. המטבח המודרני הוא טכנולוגי, חכם ומעצים את האינטראקציה בין אנשיו. התערוכה הדגימה זאת היטב.

המגמות המרכזיות של Eurocucina 2018

תערוכות העיצוב הנערכות בחודשים הראשונים של השנה לא רק מבטאות תמונת מצב עכשווית, אלא עשויות לקבוע מגמות שישפיעו על עולם העיצוב במשך השנה ואף לאחר מכן. מכיוון שתערוכת Eurocucina היא אחת המוקדמות בלוח השנה, נראה שהקביעה הזו חלה גם על עליה. ייתכן שחלק מהמגמות שנסקור כאן ישפיעו במידה לא מבוטלת על תחום עיצוב המטבחים בישראל בעתיד הנראה לעין.

ברמה הכללית Eurocucina השנה הייתה מגוונת במיוחד, אולי אפילו יותר מאשר בשנים עברו. אפשר לטעון שהטרנד העיקרי שבלט בה הוא שלא היה טרנד עיקרי וניתן להבחנה. יחד עם זאת הבחנו במספר מגמות מעניינות, שלא בהכרח משיקות. ניתן היה להבחין בביקוש הולך וגובר לחומרים אורגניים, אך במרחק של מספר מטרים במטבחים שלוקחים אותנו דווקא לתוך מחוזות הפנטזיה. ההיבט הפנטסטי והייחודי של המטבחים בא לרוב לידי ביטוי בפריטים ה"קטנים", דוגמת קרמיקות, אריגים או מרבדים אשר מופיעים על גביהם עיטורים אותנטיים, צורות גיאומטריות ושאר הפתעות.

אחד המסרים הבולטים שעלו בתערוכה הוא הפיכת המטבחים החכמים לנגישים פי כמה בהשוואה לעבר. המטבחים הללו, שכבר אינם נחלתם של העשירים בלבד, מאופיינים בחדירת טכנולוגיות מתקדמות ובפיתוח חומרים חדשים המבטאים את העתיד של עולם העיצוב. הם מקיימים בחלקם שילוב אידיאלי של יעילות, קיימות, בטיחות, פשטות שימוש ובידור. מן העבר השני של המשוואה, מטבחים אחרים עוצבו תוך התבוננות בעבר. טרנד משמעותי בתערוכה היה הוצאת מהדורות מחודשות של מטבחים קלאסיים, לרוב לאחר שהם נחקרו היטב וקיבלו "פרשנות" מודרנית לצד זו המסורתית.

תערוכת המטבחים העמידה וחידדה שוב את שאלת השימוש בחומר הטבעי, המועלה לאוויר העולם בשלב מסוים על ידי כל איש מקצוע או אדם המעצב את מטבח ביתו. מהתערוכה ניכר שהתשובה לשאלה מסתתרת במידה רבה בעולם ההדמיות, שהוא בבחינת "ללכת עם ולהרגיש בלי". הטכנולוגיה, לרבות ההדפסות הדיגיטליות, אינה מאפשרת לעין רגילה להבחין בין חומרים טבעיים (דוגמת עץ, אבן שיש או בטון) לבין הדמיה שלהם. בלט בנוכחותו השילוב בין מטבחי העץ המדומים לבטון, כאשר מטבחים רבים לבשו את "תכשיט" הידיות החיצוניות. הידיות המובנות עדיין קיימות, כמובן, אך ניכר שהן נמצאות במגמת ירידה.

התערוכה המחישה את השינוי במעמדם ובתפקידם של חומרים דוגמת אבן או גרניט. באופיים הטבעי, הם שימשו בעבר כמשטחים בלבד. בזכות טכנולוגיית ההדמיה, המאפשרת הדפסה של כל חומר וטקסטורה, הם אומצו בחום גם עבור חזיתות המטבחים. בכלל, היינו עדים להתפתחות של חומרים הלובשים גוונים או צורות השונים מהאופן בו אנחנו מכירים אותם.

בגזרת הצבעים, Eurocucina 2018 הבליטה מספר גוונים שזכו לתשומת לב חיובית. חלק מהגוונים נועדו לדמות את העולם הטבעי ככל שאפשר. בין הגוונים הפופולאריים ביותר השנה ניתן למנות ורוד, בז' וחום, המדמים בחלקם את גווני החימר, החול והאבן. גוונים אלה מציעים רקע נייטרלי, באופן יחסי, תוך יצירת תחושה של חמימות ונוחות. קירות, רהיטים ופריטים משלימים אחרים דוגמת שטיחים לבשו גווני כתום קיצוניים, לרבות כתום משמש או מנדרינה. קשה היה לפספס את גווני הירוק והסגול, המתכתבים אף הם עם עולם הטבע: צמיחה, פירות וכן הלאה. אספקט פופולארי אחר בתערוכה היה מקסימליזם, שעה שחלק מהמטבחים הבולטים עוצבו על פי הרעיון של "יותר הוא יותר" והיו עמוסים בפריטים, בחומרי גלם ובגוונים. זה לא אומר כמובן שמקומם של המטבחים המינימליסטיים נפקד מהתערוכה. ב-Eurocucina 2018, כאמור, יש מקום לכולם.

הצורות הגיאומטריות היו נוכחות במידה לא מבוטלת בתערוכה. קווים מרובעים, צורות מפותלות, זוויות חדות וקצוות מעוגלים שולבו יחדיו בצורה מעוררת התפעלות בעיצובי האובייקטים והרהיטים של חלק מהחברות המוצגות. אי אפשר היה שלא להבחין בקשתות, שלבשו אינספור צורות והשתלבו היטב בעיצובים או במוצרים השונים: לעיתים בצורה גלויה יותר ולעיתים פחות.

המראה התעשייתי המוכר משנים קודמות הכה השנה את שורשו ביתר שאת. ניתן לראות עדות לכך בחומרים בהם נעשה שימוש במטבח, המטשטשים את הגבולות בין המטבח הביתי למטבח התעשייתי. שימושים בפורמייקה מדמה בבטון, באלומיניום ובנירוסטה היו נפוצים יותר. אפשר לתלות זאת בהשראה של מסעדות, שפתחו את מטבחיהן לקהל הרחב.

"משחק המחבואים" לוקח אף הוא חלק בעולם עיצוב המטבחים. בתערוכה הוצגו שלל פתרונות המאפשרים הסתרה או גילוי של חלקים מסוימים מהמטבח, בהתאם לצרכי המשתמש. דלתות נגררות או כאלה הנאספות לתוך כיס מהרצפה לתקרה היו חלק מהפתרונות האלגנטיים יותר שהופיעו בתערוכה. עוד ניתן יהיה להבחין במדפים פתוחים, המוארים בתאורת לד צבעונית המשמשת כמעין מחיצת הפרדה בין המטבח לשאר חלקי הבית, או כחלק מהארון העליון.

ואלה שמות: החברות שהצליחו להתבלט

בתערוכה בה מפגינים נוכחות כל השמות המובילים של עולם העיצוב, התבלטות אינה דבר של מה בכך. בכל זאת היו מספר חברות או דגמים שהצליחו לעשות זאת באופן ראוי. חברת Marchi Cucine, המייצרת מטבחים בהתאמה אישית, מייצגת את הסגנון האורבני אשר צמח בניו יורק ואופייני ללופטים ולדירות בעלי חללים פתוחים וגדולים. סגנון זה מגלה מחדש את השימוש הנרחב בברזל ובעץ, תוך שזירת לבנים בקירות: התוצאה היא יצירת רקע ואווירה לחלל. דגם LAB 40 של החברה ממציא מחדש את המטבח המודרני כמקום בו אפילו פעולות פשוטות, דוגמת חיתוך, ערבוב וטעימה, מאפשרות "להרגיש בבית". שילוב מפתיע של שחור ולבן בגימור מט לחלוטין, דלתות עץ גולמי גס בגימור מוברש וארון אדום העומד חופשי בחלל ומזכיר מכולה מהנמל – כולם יוצרים את אווירת החופש התכנוני ושוברים את הכללים. התוצאה היא מטבח שמצליח להיות כפרי, מודרני ועכשווי בו זמנית.

Marchi Cucine

חברת Snaidero הציגה לראווה את דגם Hera, אשר הקונספט שלו מושפע מאזורי הכפר האנגליים עם טוויסט – הערות קוסמופוליטיות עכשוויות וטעמים נורדיים. התוצאה היא האופנה החדשה והפופולארית של הפרשנות המודרנית, החיונית והמינימליסטית לסגנונות הרטרו. המטבח כולל מספר מאפיינים יוצאי דופן, אלגנטיים ומעודנים. החוט המשותף העובר דרך כלל המטבח הוא דלת בעלת מסגרת 6 ס"מ, שנראה כאילו הגיעה אלינו היישר משנות השבעים של המאה הקודמת. מאפיין מרכזי נוסף הוא השימוש ביחידות עבודה בנות 90 ו-120 ס"מ לבישול ולפעולות אחרות. תחנות עבודה אלה מאופיינות בסגנון אסתטי מובהק, השם לו למטרה לנצל את שטח האחסון בצורה מקסימלית. מבחינה ויזואלית מציע הדגם קומפוזיציה עדינה ואינטימית, עם דלתות תה ירוק לכה מט, משטח עבודה גושני מעץ אלון בגימור מט, יחידות קיר מזכוכית ונישות פתוחות בחזית המעבירים יחדיו תחושה של קלילות, מלאות ומרחב. התוצאה היא סידור אידיאלי עבור אלו הנהנים מאחסון מעשי ומתכונות דקורטיביות המשולבות באהבה.

חברת Scavolini ממשיכה את איחוד הכוחות שלה עם חברת Diesel, שיתוף פעולה המבטא שילוב בין כוח טכנולוגי לעיצוב עכשווי. יחדיו נוצר סגנון חדש עם זווית תכנונית שונה ומרעננת, המציעה גישה חמה ואינטימית בסביבה ביתית ברורה ובשילוב של אווירה תעשייתית חזקה. הסגנון התעשייתי בא לידי ביטוי באמצעות שימוש משמעותי במתכת, הנמצא גם במערכת ה"מדפים" המודולארית החדשה. המבנה עשוי מצינורות ברזל עם טוויסט תעשייתי ברור, אשר הודות לתערובת החכמה של חלל מלא וחלל חסר יוצר קומפוזיציה של מטרופולין לצד ביתיות ואינטימיות. הצד החם של תכנון המטבח מופיע בדמות הזכוכית המעושנת, המרושתת סיבי מתכת ומקנה מראה מיושן ועכשווי בעת ובעונה אחת. הגיאומטריה התכנונית הפשוטה מכילה חומרים תעשייתיים משולבים בדלתות לכה מט, בשלושה גוונים אפשריים של אפור מעושן, צפחה שחורה וירוק עמוק חדש. שילוב דלתות הזכוכית הממוסגרת מתכת עם דלתות הצבע מדגיש את הסגנון השטוף והאטום, הסגור והפתוח.

המטבחים של Bulthaup ביטאו תפיסת סגנון חיים חדשה. החברה פועלת במטרה לתכנן את מרחב המחייה בהתאם לרצונות, לסגנון החיים ולהרגלים התרבותיים המשתנים לנגד עינינו. העולם הדיגיטלי ומכלול הפיתוחים הטכנולוגיים פותחים בפנינו את אפשרות הבישול המשותף כדרך אירוח חדשה, כשלצדו חיסכון בזמן המתקבל דרך הכנת המזון מבעוד מועד. Bulthaup מצאה השנה פרשנות מחודשת למושג "אי": אם בעבר הורגלנו לארון מטבח צמוד קיר ולעבודות בישול מוכנות מראש, כיום תופס את מקומם האי החופשי בחלל. ניצול אופיו האדריכלי של האי, לו ארבעה כיוונים נגישים, עומד במרכז הרעיון ומאפשר הכנת אוכל ובישול בחברת אנשים, כאשר כל סועד מרכיב את צלחתו בהתאם לצרכים האישיים ולטעם שלו. האפשרות להכנה משותפת של המזון מציעה, מלבד החיסכון המתבקש בזמן, בילוי ראוי עם המשפחה והחברים. סביב השולחן ניתן להתכנס ולתקשר בנינוחות (תקשורת שכה חסרה בעידן הטלפונים הסלולריים) ובאווירה שיתופית. הרעיון מבוסס על שלושה מוקדי עבודה באי, כל אחד מהם מתפקד לחוד וביחד בהתאם לצורך: האזור הראשון, ה"רטוב", מתרחש סביב הכיור ומדיח הכלים. באזור הכיריים נפרס משטח נירוסטה חלק המשמש לבישול או לקירור תוך שליטה מלאה על עוצמת החום או הקור. לצור זה נעשה שימוש במוט מבודד טמפרטורה, פיתוח ייחודי של החברה. האזור השלישי, אזור ההכנה, כולל לוח חיתוך העשוי מחומר מיוחד העמיד במים והיגייני למזון. תחת משטחי העבודה של כל אזור באי מוקצים חללי אחסון ייעודיים, לפריטים דוגמת אביזרי בישול, תבלינים ועוד.

Bulthaup
Bulthaup

החברה האיטלקית Modulnova הציגה את דגם Blade, המביא לידי ביטוי את העיצוב העכשווי האלגנטי. הדגם מבטא בחירת חומרים גמישה לחלוטין (אלומיניום, זכוכית ועץ שרף), התורמת ליצירת תחושה הרמונית בחלל המטבח. הקו התכנוני הנקי, לצד התכנון הכולל של המטבח וחלל המגורים כיחידה אחת, יוצרים מימד אסתטי הרמוני וחדש. באמצעות דלתות גדולות ונטולות מסגרות, מהרצפה עד התקרה, מתקבלת גמישות רבה בחיבור ובהפרדה של חללים אלו.

לא רק חברות אירופאיות הפגינו נוכחות ב-Eurocucina. בתערוכה נחתה סנונית יפנית ראשונה – חברת Sanwa, שאף הייתה אחת משלוש הזוכות בפרס ה-Salone del Mobile.Milano Award עבור תרומתה לעולם הריהוט והעיצוב. המדובר באוסף חדש של מטבחים המציעים פתרונות עיצוב ואחסון עבור חללים קטנים, מה שהופך אותם למתאימים לבתים זעירים, לדירות של אנשים צעירים וכיוצא בזה. החברה משלבת את הטכנולוגיה היפנית המתקדמת ביותר עם העיצוב המינימליסטי המאפיין את תרבות ארץ השמש העולה. חזית המטבח של Sanwa עשויה מלוחות תעשייתיים יצוקים, המצופים לכה מבריקה המגיעה באחד מבין שלושה גוונים בהירים וצעירים. כל אחד מהגוונים מאפשר ביטוי של סגנון שונה: החל מהסגנון הקלאסי, דרך המודרני וכלה בסגנון הקז'ואל הבלתי מחייב. התכנון שם דגש מיוחד על פתרונות פונקציונליים והנדסת אנוש, בדמות ארונות מטבח המאוחסנים בתור ארון "אב". יחידת מטבח זו הופכת לפריט ריהוט עיצובי וייחודי, ההולם כל חלל, גדול כקטן. אפשר לראות את העיצובים של Sanwa כחלק ממגמה כללית נוספת שבלטה בתערוכה, בה פתרונות עיצוביים רבים היו מאופיינים בגודל קטן עד בינוני.

Sanwa
Sanwa

ומה בגזרת מכשירי החשמל?

תערוכת מכשירי החשמל למטבח, Technology For the Kitchen) FTK), מהווה חלק חשוב ב-Eurocucina. כמדי שנה, סיפקה FTK סקירה מעמיקה של מצב הטכנולוגיה המובנית בבית החכם ובמטבח בפרט. זאת בדמות חלל תצוגה רחב ידיים בו הציגו עשרות חברות את מיטב החידושים העולמיים בתחום: דגמים ראשוניים, מודלים, אבי-טיפוס וקונספטים חדשניים המשנים את חוקי המשחק.

חלק ניכר מהמוצרים ביטאו את מטרת ההתייעלות האנרגטית וקלות השימוש. בין המוצרים שמשכו תשומת לב חיובית נצפו ברזים המופעלים ללא מגע יד אדם, כיריים אינדוקציה במראה אש חיה ושכלולים אלקטרוניים נוספים דוגמת מערכת בקרה מרכזית בשיטת "הבית החכם" השולטת בו זמנית בתנור, במדיח הכלים, במקרר, בכיריים ובשאר מכשירי החשמל, מה שמאפשר ארגון מחדש של ניהול הזמן ותפישת עבודות המטבח.

SHARE