בואו לעקוב אחרינו

Out of this World – המדריך המקיף של מטבחי חוץ

שיתוף הפוסט

אלומיניו

תשכחו מהימים בהם מטבח חוץ כלל רק מנגל. כיום המטבחים החיצוניים הם מאובזרים היטב, פונקציונליים ואסתטיים. התוצאה: עלייה משמעותית בביקוש למטבחים, שהגיעה בסערה רבה גם לישראל.

שוחחנו עם שלושה מומחים לתחום ולמדנו על התחושות שמעלים המטבחים, צורת התכנון הנכונה, הדגשים בתפעול המטבח והמשתנים השונים שמרכיבים את המשוואה: החל ממכשירי חשמל ועד לפינות אוכל

ליאור פרג'

צילומים: יצרן

"מטבחי חוץ הופכים את החוץ המיידי שלנו, של סביבת המגורים, למשאב ולמקור של שימוש והנאה. זהו סממן של התפתחות תרבותית ועלייה בשעות הפנאי. החוץ המיידי הפך להיות משאב לשקט ולנינוחות, שקשה למצוא במקומות אחרים כיום. בחוץ מתקיים מפגש בין אירוח וישיבה לבין בישול והכנה", מסבירה מיכל קליין, הבעלים והיזמית של חברת My Outdoors, המספקת מטבחי חוץ (בדגש על מטבחי בטון) ואביזרים למטבחים.

"למטבח החוץ שלל יתרונות טבעיים. פני השטח מאפשרים תחושת מרחב מיידית, חופש בתנועה וחשש מופחת מלכלוך. המטבח הוא מקום למפגש רב גילאי, לשיתוף ולשילוב של משחק והנאה בתוך הפעולות המסורתיות הנעשות במטבח. גם המתקנים עצמם מושכים, דוגמת העבודה עם האש המעוררת רצון להתקרב. כתוצאה מכל אלה תחושת העול הכרוכה באירוח הופכת להיות משנית. הדבר משפיע על תכנון המטבח. על המטבח להיות אסתטי לפחות כמו פנים הבית, להיות פונקציונלי, להתאים למשפחה ולתנאי החוץ ורצוי שגם נוח לתחזוקה".

אלומיניו
אלומיניו

מהם הדגשים בתכנון מטבח חוץ?

"מוצרים עבור מטבחי חוץ צריכים להיות ראויים לשימוש בחוץ לאורך זמן, עם מינימום התעסקות מצד בני הבית וללא צורך בכיסוי שלהם. חומר הגלם משפיע על כך רבות. אנחנו בחברה משתמשים למשל בבטון מלא ומוחלק, המוגן בפילר המאפשר לו לעמוד היטב לאורך זמן ולהתיישן בחינניות. ההתיישנות היא בלתי נמנעת כאשר ממקמים מתחת לכיפת השמיים מוצר למשך פרק זמן ארוך, אולם יש חומרים – בטון, אבן חרס, קרמיקה וחלק מסוגי העץ – בהם היא נעשית בצורה אסתטית ובעלת ערך".

"עולה השאלה אילו אלמנטים עשויים להרכיב את מטבח החוץ", מסבירה קליין. "הבחירה בציוד צריכה להיעשות באופן מוקפד, בהתאם לצרכים הנקודתיים ותוך דגש על שימוש פשוט. רוב הישראלים בוחרים באלמנט גז אך גם משאירים לעצמם את היכולת להשתמש בחומר בעירה טבעי, דוגמת פחם או עץ. רצוי שלא יהיו מחברים או מפגש בין חומרים, הנחשבים לחשופים במיוחד לבלאי".

"נושא האחסון שונה מהותית במטבח חוץ פתוח מאשר במטבח פנים. מסילות, ארונות וצירים הם נקודות תורפה לאיסוף לכלוך, לשחיקה גבוהה ולצורך בתחזוקה שוטפת, ולכן הם פחות מומלצים במטבח חוץ. תחת זאת רצוי להעדיף פתרונות אחסון פשוטים יותר, דוגמת ארגזי עץ או נירוסטה המותאמים לתנאי מזג האוויר השונים".

Officine Gullo Firenze

מכשור (או: לא על הגריל לבדו)

כיום ישנה עלייה משמעותית בהיקף המוצרים המיועדים לבישול ולהכנת האוכל במטבח החוץ, כמו גם בביקוש אליהם. שי חביב, הבעלים של חברת ניין מוצרי צריכה (המשווקת מוצרים של חברות בולטות בעולם מטבחי החוץ דוגמת Coleman, Coyote, Bakerstone ו-Bradley), מסביר: "טווח האפשרויות והרכיבים כיום רחב במיוחד, החל מגרילי גז במחיר של כ-2,000 ₪ ועד למטבחי חוץ מלאים שעלותם כ-25,000 ₪. יש לשאול האם מעוניינים במטבח מודולארי מוכן או לחלופין במטבח בהתאמה אישית על פי מידות מדויקות. מחיר המטבח המודולארי נמוך בעשרות אחוזים, עובדה המנגישה אותו לרבים באוכלוסייה ומסבירה מדוע הביקוש אליו בשנים האחרונות עלה דרמטית".

מהם המוצרים המבוקשים כיום?

"מלבד הגריל, כיום יש ביקוש גבוה למגוון מוצרים אחרים: טאבונים, מעשנות, כיורים, מקררים ומקררי יינות, מקפיאים, מכונות לעשיית קרח ועוד. בין הסיבות לכך ניתן למנות רצון של המארח לקחת חלק בחוויה, כמו גם צורך מתבקש להוציא את ריחות הבישול הלא נעימים מחוץ לבית. התוצאה היא חוויית אירוח ובישול אחרת".

"מרבית המטבחים מגיעים בגודל של עד כשלושה מטרים וחצי. בדרך כלל תמצאו בהם מקרר, כיורים, גריל ואביזר בישול נוסף על פי ההעדפות, דוגמת כירת גז או מעשנת. חיוני להוסיף אזור לחיתוך ולבישול. באשר לגריל, מומלץ לבחור במתקן במידה גנרית, שיקל על החלפתו בעת הצורך מאחר שימנע צורך בהחלפת המטבח כולו. בנוסף חשוב להתבונן בחוזק הגריל ובדרגת העובי שלו, שצריכה לעמוד על ס"מ אחד לפחות כדי למנוע בלאי גבוה. שלושה או ארבעה מבערים מספיקים לצרכים של רוב האנשים. שימו לב לאחריות ולשירות: השמש והאקלים בישראל עלולים לגרום לנזקים ולבלאי של מוצרי המטבח, אפילו למוצרים היוקרתיים ביותר. מומלץ להעדיף מוצרים המגיעים עם אחריות ארוכת שנים".

חביב ממליץ להקים מספר נקודות חשמל, מים וגז, אך לקבוע את מיקום המטבח רק לאחר שעוברים להתגורר בבית הלכה למעשה. ברגע שהמטבח מקובע או קיים כבר, הגמישות בהתאמה שלו יורדת: "רצוי להגדיר אילו מכשירים מעניינים אתכם ומתאימים לסגנון האכילה והבישול שלכם, מווק ועד לטאבון. ניתן להתחיל עם מידות, לעבור לתקציב, לחשוב מהן היחידות הדרושות ואילו חומרים מתאימים לשימושים הצפויים. יש שמעדיפים מטבח העשוי נירוסטה – חומר גלם הנחשב לנוח, משרה אווירה של מטבח תעשייתי, עמיד ואינו סובל מדפורמציה או מקורוזיה. לעומתם אחרים מעוניינים במשטח בטון, שמוגדר לעיתים כפחות מקצועי או שימושי אבל נחשב למודרני יותר. החומר הפופולארי השלישי הוא דקטון. הבחירה תלויה בצרכי הלקוח: לבשלנים "רציניים" אני ממליץ לבחור בנירוסטה או בשיש. מבחינת נראות, הרי שחומרים דוגמת בטון, גרניט או אלומיניום בשילוב גרניט הם פתרון ראוי".

חביב מעריך שהביקוש לפלנצ'ות עצמאיות – יחידות צריבה המאפשרות בישול מדויק ופשוט יותר בהשוואה לאלטרנטיבה של מיקום פלנצ'ה על גבי גריל קיים – יהיה אחת המגמות החמות, תרתי משמע, של השנים הקרובות. לצד זה צפוי לדבריו המשך הגדלת הביקוש ליחידות מודולאריות של מטבחי חוץ.

La Tavola

גינה, מטבחי חוץ ומה שביניהם

סיגלית בני היא מעצבת ומתכננת נוף, שלמדה את רזי התחום בברזיל במשך כעשור וחצי והתמחתה בתכנון ובהקמת גינות לבתים פרטיים. לדבריה, התפיסה הברזילאית מעניקה חשיבות לגינה כבר בשלב התכנון ודוגלת בבניית הבית תוך התבוננות הוליסטית ורחבה של פנים וחוץ. המטבח הברזילאי מאובזר בצורה נאותה ונחשב ל"בילד אין" בשטח הגינה. עם השנים היא הבחינה בעלייה בביקוש למטבחי חוץ מאובזרים היטב גם בישראל.

למה חשוב לשים לב בתכנון מטבחי חוץ?

"בגינה השאלות הנשאלות שונות מאשר בפנים הבית. ההשקעה במטבח חיצוני בסיסי עומדת לפחות על כ-20,000 ₪, בהתאם לצרכים. אני ממליצה לעשות הכנה עם נקודות מים לכיור עם ניקוז למים, נקודת גז ונקודת חשמל אם צפוי שימוש במכשירים חשמליים, דוגמת מקרר או מאוורר. בבית חדש אין קושי לעשות הכנות מראש, אבל גם בבתים קיימים לא תצטרכו לוותר על חלום המטבח החיצוני: ניתן לחבר את המטבח לברזי הגינה או לבלון גז קטן. מטבח חיצוני בסיסי כיום יהיה בגודל של 240/70, יכלול עמדות להכנת אוכל, כיור ורצוי שגם פתרונות אחסון".

"נושא האירוח מהותי מאוד במקרה של מטבחי חוץ. הגינה היא שמטעינה אותנו באנרגיה טובה ונותנת לנו את האפשרות של "יציאה לטבע"", מתארת בני. "המלצתי היא לבחור במטבח חיצוני שישתלב עם אזור הישיבה של האורחים וימוקם לא רחוק ממנו. רצוי לחשוב על קירוי בדמות פרגולה קבועה או פתרון הצללה אחר. את פתרונות הריהוט והישיבה חשוב להתאים למאפייני בני המשפחה. עבור אנשים בוגרים, רצוי לרכוש עצים בוגרים ולתכנן פינות ישיבה גבוהות, ספסלים מותאמים וכיוצא בזה. זוג צעיר יכול לרכוש עצים צעירים שיגדלו עם השנים ולבחור בפתרונות ישיבה נמוכים יותר".

"חייבת להיות התייחסות לגודל הגינה: בגינה קטנה, למשל, על המטבח החיצוני להיות בסיסי יחסית. מספר פינות הישיבה תלוי בשאלות דוגמת תדירות האירוח ומספר האורחים הפוטנציאלי: משפחה בה ארבע או חמש נפשות יכולה לרוב להתבסס על שולחן עם כ-6-8 מקומות ישיבה. חשבו תמיד על השימושים הצפויים במטבח בתדירות סבירה ולא על אירועים חד פעמיים, בהם ישנם פתרונות אלטרנטיביים דוגמת קייטרינג".

"רצוי להעמיד את המטבח עצמו על משטח בטון, כאשר העמדת מקומות הישיבה יכולה להיעשות על גבי בטון עם דק, בטון מוחלק ועוד. איני ממליצה להשתמש בדשא סינטטי, המהווה מקור לחיידקים, פולט רעלים, מביא לחימום הבית ואינו מאפשר דריכה על גביו בקיץ. חשוב לוודא שחומרי הגלם של הרהיטים עומדים לאורך זמן בשינויי מזג האוויר: חומרים דוגמת ראטן, זכוכית או עץ (בהנחה שיש הצללה) מהווים אופציה ראויה לריהוט חוץ. מומלץ להעדיף ספקים המשווקים פינות ישיבה מוכנות למטבח חוץ ולא להתבסס על פינות ישיבה המיועדות לפנים הבית".

בני סבורה כי בשנים הקרובות תגבר משמעותית מודעות הישראלים לתכנון נכון של הגינה במקביל לתכנון הבית, למשל שימוש בחומרים דומים או משלימים. בנוסף היא סבורה שתקצוב עלויות הגינה יילקח בחשבון כחלק מעלות בניית הבית ושמטבח החוץ יהיה למצרך חובה בכל בית שכזה. להערכתה אנשים יכניסו לפחות עץ אחד לכל בית כדי לקבל חמצן או צל ויעלה הביקוש לטכנולוגיות מתקדמות, דוגמת מערכות חממות או קירות וגגות ירוקים.

Indian Ocean

הפרסום שלך יכול להיות כאן!

עוד כתבות

מילון מושגים מא׳ ועד ת׳
מתכננים לעצב מטבח חדש, שפת המטבח נשמעת לכם זרה ולא מוכרת, כמו בהרבהתחומים בחיים ישנם מושגים...
מינימליזם בלופט יוקרתי באתונה
רוני רבינו הלופט ממוקם ברובע מגורים יוקרתי, בחלקו הצפוני של המרכז ההיסטורי של אתונה ונקרא "קאזה...
הווילה המדהימה אותה עיצב המעצב האיטלקי מרטיני באגם מישגן
רוני רבינוהמבנה הארכיטקטוני של הבניין מכיל רמזים קולוניאליים וויקטוריאניים קלאסיים בו זמנית. זהו בית בהיר במיוחד שעומד...
Delvaux פותח בוטיק חדש בלב פריז
Delvaux פותח בוטיק חדש בלב פריז בעיצוב אדריכלי Vudafieri-Saverino Partners ממילאנו, החלל החדש של La Maison...