Best of Milano 2018

0
655

מה המשותף לחברה עמוסת חידושים טכנולוגיים, לחברה ותיקה המתמחה בעבודות מעץ מלא ולמטבח שבו מככב כחלק אינטגרלי עץ פירות? לא הרבה… מלבד העובדה שכולם לכדו את תשומת ליבנו בתערוכה במילאנו והותירו אותנו נפעמים.

מסע בין ניגודים שמוכיח שבעולם העיצוב הכול באמת אפשרי.

ליאור פרג'
צילומים: יצרן

Valcucine

מגוון חידושים טכנולוגיים בחברה שמקדימה את זמנה

Valcucine

אחד ההישגים המשמעותיים של חברת Valcucine האיטלקית הוא ייצור מטבח הזכוכית הראשון, לפני כשלושה עשורים. מאז עברו אינספור מטבחים בפסי הייצור והתחום של עבודה עם זכוכית התפתח רבות, במטבח ומחוצה לו. יחד עם זאת, ההישג מבטא את סימני ההיכר העיקריים של החברה עד עצם היום הזה, מאפיינים שבלטו גם בתערוכת Eurocucina 2018.

ראשית, Valcucine נחשבת לחברה חדשנית, המגלמת בתוכה את הטכנולוגיה המתקדמת לתקופתה ומצליחה לעיתים להמציא את המטבח מחדש. על שמה של החברה נרשמו עד כה עשרות פטנטים, רובם מיועדים לדברי אנשי החברה לשפר את נוחות העבודה במטבח: "כל קולקציה מעוצבת במחשבה על אנשים והסביבה שלהם, דבר התורם להפיכת החיים היום-יומיים לחוויה מענגת". מעצב החברה, גבריאל קנטאזו, מסביר בהקשר הזה כי עולם המטבחים כיום שם דגש על היבטים של ארגונומיה, חדשנות ואקולוגיה סביבתית – יותר מאשר הפן האסתטי של המטבחים, שנתן את הטון בעבר. הטרנד הנוכחי שבלט בתערוכה ובמוצרי החברה, לדבריו, הוא הרצון ליצור חללים שמערבים את כל החושים ולא רק את חוש הראייה. אחת התוצאות היא השאיפה להגיע למגע ישיר עם החומרים המרכיבים את המטבח. זו הסיבה לכך שלא מעט ממוצרי וממנגנוני החברה בשנים האחרונות מאופיינים במשטחים המציעים מגע נעים.

Valcucine ידועה בגישה הירוקה שלה ובחשיבה הארגונומית. לצד חומרי הגלם המוגדרים כיוקרתיים, החברה מתבססת במידה רבה על עולם הטבע. אחד ממוצרי הדגל של החברה הוא מערכת המטבח Invitrum, המורכבת מאלומיניום ומזכוכית. המערכת, הכוללת תאורת LED בחלקה הפנימי, עמידה באופן מלא בפני מים. הפן ה"ירוק" של המערכת כולל שימוש באלומיניום ממוחזר שהפקת האנרגיה הכרוכה בו מינימלית, אפשרות למיחזור רוב רכיבי המטבח וחיבור מכני ביניהם, ללא שימוש בדבק.

Valcucine
Valcucine

הדגשים הנוכחיים: תפעול מתקדם, התאמה לצרכי המשתמש ונוחות מלאה

סימני ההיכר של Valcucine, שהיו נוכחים גם בתערוכה, כוללים דלתות מטבח שהן קלות מצד אחד וחזקות מהצד האחר ונפתחות באמצעות מנגנונים שונים. V-Motion היא מערכת מתקדמת במיוחד, בה תנועת יד תביא לפתיחת הקלפות, להפניה של הברז כלפי הכיור ולהחלפת צבעה של התאורה האחורית. מטבח New Logica מבליט את התכנון הארגונומי המוקפד עליו מצהירים אנשי החברה, כאשר לצד קלפות הנפתחות אף הן בתנועת יד כולל המטבח פיצ'רים דוגמת קיר אבזור אחורי דינמי, פתרונות אחסנה נסתרים, שקעי חשמל ניידים והפתעות אחרות.

בתערוכה חזינו בחידושים נוספים של החברה, ביניהם בר ביתי אותנטי, מנגנון שליטה חכם (MACHINA – THE Ultimate Kitchen Configurator) באמצעותו ניתן לשנות כ-300 גימורים במטבח בלחיצת כפתור, אי "ירוק" ובו מודולים שכולם ניתנים למיחזור או לשימוש חוזר, ברז בעל קצה דק במיוחד (8 מ"מ) המונע התנגשות של אובייקטים עם משטח העבודה (שיתוף פעולה של Valcucine עם חברת (Blanco ועוד. בנוסף הוצגו הדגם החדש בסדרת Logica (Logica Celata) וגם תוספת של "שעון ביולוגי" למנגנון V-Motion, שעורר התלהבות רבה בעת השקתו לפני מספר שנים. ימים יגידו האם חלק מהפיתוחים האלה יהפכו לסטנדרט של ממש במטבח בעתיד הנראה לעין, כך שניתן יהיה להגיד פעם נוספת שהחברה הצליחה להקדים את זמנה.

Valcucine
Valcucine

RIVA 1920

החברה עמוסת הפרסים שהופכת את העבודה עם העץ המלא להרבה יותר מאמנות

עץ הוא אחד מחומרי הגלם הנפוצים במטבח, אבל גם בשדה המשחק הזה יש חברות שמוכיחות שעבודה עם העץ היא אמנות השמורה לבעלי הניסיון ולמוכשרים ביותר. חברת RIVA 1920 האיטלקית מנסה להיכנס לתוך ההגדרה הזו ועושה זאת בהצלחה לא קטנה.

ההיסטוריה של חברת RIVA 1920 מתחילה לפני כמעט מאה שנה בקאנטו, עיר וקומונה בצפון-מערב לומברדיה. שם, במרחק של כ-40 קילומטרים צפונית ממילאנו, הוקמה ב-1920 סדנת מלאכה קטנה שעסקה בייצור ריהוט עץ בסגנון קלאסי, זכתה להצלחה והתפתחה בצורה מעוררת השתאות. כיום החברה נחשבת לאחד השמות המובילים בעולם הרהיטים ומנוהלת על ידי בני הדור הרביעי למשפחת RIVA. לצד זה היא עובדת עם למעלה ממאה מעצבים, כולל השמות הגדולים של עולם העיצוב.

Riva 1920
Riva 1920

"הידיים של הנגרים שלנו הן כלי העבודה הטובים ביותר"

ההתמחות העיקרית של RIVA 1920 היא עבודות מעץ, בדגש על עץ מלא. בין העצים המרכיבים את עיצובי החברה תמצאו מייפל, דובדבן, אלון ואגוז. לצד זה נעשה שימוש בחומרי גלם נוספים דוגמת מתכת, עור או טקסטיל. החברה מייצרת בעיקר רהיטים וכלי בית, תוך הקפדה על גימור ברמה גבוהה ולפרקים ייחודית. למרות התקדמות הטכנולוגיה, שמשפיעה מטבע הדברים גם על פעילות החברה, RIVA 1920 אינה זונחת את טכניקות הייצור המסורתיות: המשפט "הידיים של הנגרים שלנו הן כלי העבודה הטובים ביותר" הוא אחד הקווים המנחים של החברה.

הייצור כולו נעשה בגבולות איטליה. RIVA 1920 משתמשת בחומרים טבעיים בלבד ופועלת מתוך מודעות אקולוגית מובהקת. זה אולי עשוי להישמע לכם מנוגד לשימוש שלה בעץ, אבל בפועל מתבססת החברה במידה רבה על עץ ממוחזר. אנשיה מגדלים מטעי עצי פרי במטרה לשמור על העץ ולתרום להעשרת העולם בחמצן. בנוסף לכך, הרוכשים רהיט מהקולקציות השונות של RIVA 1920 מקבלים שתיל עץ. ניתן לראות זאת כאקט סמלי, המבטא את התפיסה שהעץ הוא אמנם משאב מוגבל אבל גם כזה שניתן לחדש.

בתערוכה הציגה RIVA 1920 את הקולקציה החדשה והמרשימה שלה, הכוללת "מוצרים ייחודיים אשר מדגישים אספקטים שונים של העץ באמצעות צורות חדשניות וגימורים בלעדיים". בין היתר הורכבה הקולקציה מרהיטים דוגמת שולחנות, שרפרפים, מדפים, ארונות ואף מטבחים שלמים. בין המעצבים שלקחו את המושכות השנה ניתן להזכיר את קארים ראשיד, פטרישיה אורקיולה, מישל טבאנו, פאביה נובמברה, ג'יובאנה אזרלו ועוד.

Riva 1920
Riva 1920

RIVA 1920 זכתה ב-Eurocucina2018 בפרס מיוחד מטעם חבר השופטים. את הפרס קיבל מאוריציו ריבה, מבעלי החברה הנוכחיים, שהצהיר פעם: "אני מרגיש כה בר מזל להיות אב וסב, ובמצב בריאותי תקין, למרות שמחצית מהלב שלי עשוי מעץ". בהזדמנות אחרת הכריז: "אני מרגיש כמי שנלחם מדי יום עבור עולם טוב יותר, מכיוון שעדיין אין כוכב לכת אחר שאנו יכולים לעבור אליו".

מלבד תערוכות וחנויות רהיטים, ניתן להתרשם מההיסטוריה, ממוצרי הדגל ומפרופיל הפעילות של RIVA 1920 בבניין המרכזי שלה, הממוקם בקאנטו ועוצב על ידי האדריכל האיטלקי הנודע רנזו פיאנו. באולם הכניסה ובמוזיאון מוצגים רהיטים ממיטב היצירות של החברה לאורך ההיסטוריה, דוגמת שולחן המורכב מ-19 שולחנות המרכיבים בצורתם את ששת היבשות – את השולחנות ניתן למקם באופנים שונים, ובכך לבצע "נדידת יבשות". במוזיאון תמצאו כלי עבודה, מכונות לייצור בעץ ושאר פריטים שהפכו לציוני דרך בהיסטוריה העשירה של RIVA 1920.

Riva 1920
Riva 1920

Aran Cucine

מטבח עם עץ לימון מעליו ותפיסת עולם שלמה מאחוריו

היה קשה לפספס אותו, ניצב לו במרכז החלל של Aran Cucine בתערוכה. היה צורך במבט שני כדי להבין במה אנחנו מתבוננים ולפרש את כוונות המעצב. לאחר שסוקרים את המוצר החדשני – אי של שולחן/כיריים אשר מעליו ענפי עץ לימון – מעניין לא פחות להבין את הקונטקסט.

המודל הניסיוני הראשוני הזה עונה לשם OASI ומכונה "מטבח מתחת לענפי עץ פרי". את העיצוב שלו ביצעה עבור Aran Cucine חברת,Stefano Boeri Architetti  המתמחה בשילוב שבין עיצוב, ארכיטקטורה ואקולוגיה. לפני מספר שנים היא תכננה, באותה מילאנו, את פרויקט היער האנכי: צמד מגדלי מגורים הכוללים במרפסותיהם למעלה מ-900 עצים. מעבר למראה המרשים והעתידני, מדובר בפרויקט אקולוגי במהותו, בעל תמורות דוגמת קליטת אבק על ידי הצמחייה או סינון אור השמש. חשוב לא פחות הוא שהפרויקט נועד לסייע למערכת האקולוגית העירונית, הנתקלת בקשיים בעקבות המספר המצומצם של השטחים הירוקים במילאנו.

(Aran Cucine (Photo: Marco Menghi
(Aran Cucine (Photo: Marco Menghi

פרויקט OASI הוא פעם הראשונה בה Stefano Boeri Architetti מעבירה את החזון של היער האנכי לתוך שדה המשחק של העיצוב התעשייתי. OASI נועד לכלול את כל הפונקציות המאפיינות חלל טיפוסי של מטבח איטלקי בממשק אחד, לרבות אחסון אוכל, הכנה, בישול, הגשה, שטיפה ופעולות נוספות. השולחן כולל כיריים מובנים וציוד נוסף הדרוש בביצוע הפעולות השונות במטבח, כאשר הכל – לרבות עץ הפירות – הוא מקשה אחת.

עץ הפירות מסמל, לצד הפן האקולוגי, את התפיסה לפיה המטבח הוא חלל עמוס תפקידים, שעשוי אף לייצג את יחסי המשפחה והשינויים שחלים עליה עם השנים. "המטרה היא להפוך את המטבח לכלי שאוסף ושמספר את כל מה שמקיף אותנו", מתארים בחברה ומדגישים ש"לא מדובר במוצר אלא בחלל מגורים". ב- Stefano Boeri Architettiמציינים גם את המעמד האיקוני של עץ הלימון, שהופיע בציורים ובטקסטים תרבותיים רבים ויכול לדבריהם לחצות גבולות ואזורים, תוך שהוא מספק לנחשפים אליו תחושות חיוביות.

מלבד העיצוב פורץ הדרך, המטבח של Aran Cucine מיועד להיות רב תכליתי. חלקו העליון עשוי קוריאן מוצק בשתי רמות. התכנון ההנדסי של השולחן מאפשר לשתי "כנפיים" סימטריות לזרום בצורה חלקה בצדדים הנגדיים, מה שיוצר משטח כפול המתאים לשימוש של שלושה עד תשעה אנשים.

הבחירה המעשית בעץ הלימון נובעת מהיותו איתן וירוק-עד, מיכולתו להניב פירות כמעט בכל עונות השנה ובעיקר מהאפשרות שלו להסתגל לפנים הבית (תכונה שמשותפת לפירות ההדר כמכלול, כך שהעיצוב יכול להיות מותאם גם לעצי תפוזים או מנדרינות לדוגמא). זאת ועוד, מנגנון מכני נסתר מאפשר לעץ להסתובב בהתאם לכיוון קרני האור על מנת לנצל אותן ככל שאפשר. מנגנונים מתקדמים אחרים הם מערכת השקיה המתבססת על מערכת המים של המטבח ומערכת תאורה מלאכותית שמשתלבת בתאורה הטבעית. כל אלו מאפשרים "לשמור את העץ במימד נצחי, המדגיש את הטבע החדש שלו בלב המטבח".

(Aran Cucine (Photo: Marco Menghi
SHARE