בואו לעקוב אחרינו

מתכון להצלחה

שיתוף הפוסט

זיכרונות מבית סבא וסבתא, בישול מגיל אפס, חקירת עולמות קולינריים, פשטות, טלוויזיה, משפחה, בריאות..

ראיון עם כוהנת הבישול הביתי שי-לי ליפא, שמוכיחה שלא צריך לפתוח מסעדה כדי שהאוכל שלה יגיע לאנשים

מאת: ליאור פרג'

צילום: דניאל לילה     סטיילינג: עמית פרבר     איפור ושיער: מריאנה קנטור

נראה שהציפיות של הישראלי הממוצע מהאוכל שהוא צורך השתנו בשנים האחרונות. בעידן בו לרובנו אין זמן לנשום, אנחנו מעוניינים להכין מזון בצורה מהירה ככל האפשר. בשנים בהן המודעות לבריאות שלנו נמצאת בשיא, אנחנו רוצים לאכול אוכל בריא. מסעדות? זה נחמד, אבל המחיר הגבוה אינו מאפשר הסתמכות בלעדית עליהן.

כאן בדיוק נכנסת לתמונה כוהנת הבישול הביתי שי-לי ליפא. עם רזומה של תריסר ספרי בישול – כולל הספר החדש "100% טבעי" – שלוש תכניות טלוויזיה ואינספור מתכונים פרי עטה, היא זו שתלמד אתכם איך להכין בריא, זמין וזול.

"אוכל בשבילי הוא זיכרון"

ליפא (43) נולדה בתל אביב ועברה בילדותה עם משפחתה לרעננה, בה מתגוררת עד היום. "לאוכל היה תמיד חשיבות אצלנו וההוכחה היא שכל זיכרונות הילדות שלי קשורים בו", היא משחזרת, "אמי ואבי בישלו והחיידק נדבק אליי מגיל אפס. בגיל חמש-שש כבר השתעשעתי במטבח, עם מנות אלמותיות מהספר "ילדים מבשלים" של רות סירקיס. אין ילד בשנות השבעים והשמונים שלא בישל ממנו".

היא גדלה על המטבח הבלקני – אביה יווני ואמה טורקיה . היא מחוברת אליו בנפשה עד היום, כפי שבא לידי ביטוי בספר "המטבח הבלקני שלי" שכתבה ב-2014 ושהוקדש לו באופן בלעדי: "אוכל בשבילי הוא זיכרון. כך למשל שבת אצל סבא וסבתא במרפסת עם ציזיקי, בורקסים תוצרת בית, ביצים קשות וזיתי קלמטה. במשפחה יוונית הכל סובב סביב האוכל, כמו בסרט "החתונה היוונית שלי". האוכל הבלקני עיצב את כתב ידי הקולינרי".

זיכרון ילדות מיוחד?

"לסבתי הייתה ויטרינה בסלון עם סט כלים מפורצלן. היא הייתה מחביאה שם את המרציפנים שהכינה. כשכולם היו יוצאים למרפסת לאכול, הייתי מתגנבת לויטרינה וגונבת מרציפנים. זהו זיכרון חזק שהפך להיות אחד המתכונים הראשונים שעשיתי. כשאני מתארחת בחגים קרוב לוודאי שאביא מרציפן תוצרת בית".

אחרי השירות הצבאי בשלישות ברמת גן, עבדה ליפא במרפאה וטרינרית. היא סיימה תואר בביולוגיה אבל פנתה לעולם הפרסום. "לדעתי אוכל מאז ומתמיד היה הכיוון, אבל קצת הלכתי לאיבוד בדרך. חיפשתי את עצמי". נקודת המפנה הייתה הלידה של איתמר, ילדה הבכור, לפני כ-14 שנה. לידה שהולידה קריירה: "אחרי שנשארתי עם איתמר בבית יותר משנה התחלתי להתבשל עם עצמי. הבנתי שאוכל הוא מה שאני רוצה, מה שמעניין אותי ומה שאני טובה בו".

היא החלה לכתוב קבוע במדור "גורמה" של "את", ואז ב"על השולחן". ערכה שני ספרים של מיקי שמו. ב-2005 הגיע הספר הראשון שלה, "פשוט לארח", וגרם לה להבין שזה הייעוד.

"אני הספרדייה הכי יקית בעולם"

אני נפגש עם ליפא בביתה הפרטי והמעוצב היטב ברעננה. המטבח המאובזר מושך חלק משמעותי מתשומת הלב. הדרישות שלה לגביו ברורות: "שיכיל משטח נוח לעבודה ולבישול, שהסירים ומכשירי החשמל ימוקמו על השיש כי אחרת לא מוציאים אותם, שיהיו הרבה מגירות, סכינים טובים וקרשי חיתוך. זה בגדול כל מה שצריך".

הסלון הגדול משקיף אל החצר. הטלוויזיה אמנם ניצבת בגאון, כיאה לשנת 2017, אבל את תשומת הלב מושכים מדפי הספרים העמוסים הנמצאים ממול. ליפא מסבירה: "אני מאד אוהבת ספרים ומגזינים: אוכל ועיצוב, מישראל ומחו"ל, חומרים של אושיות קולינריות כמו ג'יימי אוליבר ודונה היי. בשבילי שישי בצהריים זה להיכנס למיטה עם צלחת פירות, עיתונים ומגזינים. אני לא נכנסת עם אייפד למיטה. אני קצת אולד סקול מהבחינה הזו".

אחד המדפים בספרייה שבסלון משפחת ליפא מוקדש לספרי הבישול שכתבה. שניים עשר במספר. יש עוד מקום במדף.

מהן התכונות הדרושות ממתכונאי?

"חשוב להיות סופר מדויק, מסודר ופדנט. שלוש התכונות האלה הן MUST לדעתי", היא אומרת. האנשים שמסביבנו צוחקים: "זו בדיוק את", אומרת המאפרת. "זה כל כך נכון", מצהירה עובדת אחרת שלה. הכלב המשפחתי אורי-קוסקוס נובח. בהתחלה אני חושב שגם הוא מסכים, אבל אז מישהו דופק בדלת. ליפא מסכמת: "בגלל התכונות האלה אני חושבת שאני טובה בעבודתי. אני כנראה הספרדייה הכי יקית בעולם".

העבודה על מתכון מתחילה בשלב המחשבה. אחר כך מתחילה העבודה הטכנית: "נהייתי עם השנים כה מיומנת שלכתוב את המתכון לוקח לי לרוב מספר דקות. תוך כדי הכנה אני מתקנת ואז מכינה שוב כדי לוודא שהוא מדויק. כמובן שאני נותנת לאנשים לטעום: משפחה, חברים, שכנים.. רק כשאני משוכנעת שהמתכון מושלם הוא משוחרר לעולם".

"מקסימום מציצים לעגלה שלי בסופר"

ליפא היא דמות מוכרת על מרקע הטלוויזיה. היא הגישה פינת בישול בתכנית של אודטה והייתה חלק מצוות המבשלים של "מתכון בטוח". אחר כך הגיעו תכניות הסולו. היא עשתה שלוש עונות של "הבית של שי-לי", בה התמקדה בנושא קולינרי שונה בכל פרק. בשתי העונות של "סופר שי-לי" היא בישלה בכל תכנית ארוחה מלאה והעניקה יחד עם מומחים טיפים בנושאים דוגמת אירוח. כיום משודרת בערוץ 2 תכניתה "מתכון לחיסכון", המתמקדת במתכונים פשוטים בעלי זמן עבודה קצר, רשימת רכיבים מצומצמת ועלות מינימלית: "לטלוויזיה אני מביאה את עצמי: ה-DNA שלי, היצירה שלי, צלמי ודמותי. כמובן שהרעיונות פותחו ושודרגו בעזרת צוותי התכניות".

איך נכנסת לעולם תכניות הבישול?

"מאד רציתי להיות בטלוויזיה וזה פשוט הגיע מעצמו: פנו אליי בעקבות הספרים. לטלוויזיה יש כוח אחר, מטורף. אני יכולה להוציא מיליון ספרים, אבל כמות האנשים שנחשפת אליך בטלוויזיה גדולה פי כמה. אני אוהבת את המגע עם אנשים. אין לי בעיה ששואלים אותי דברים ברחוב. אני לא בר רפאלי שמטרידים אותה. מקסימום מציצים לעגלה שלי בסופר כדי לראות מה אני קונה".

במה שונה הבישול בטלוויזיה?

"בבית ההכנה נעשית בזמן הפנוי שלי, יותר בניחותא. הצילומים לטלוויזיה עמוסים נורא. אנחנו מצלמים מספר תכניות ברצף, משש בבוקר עד הלילה. בסוף היום איני זוכרת איך קוראים לי. בטלוויזיה צריך בנוסף לעשות הכל: לבשל, להסביר, לחייך, לדבר לעניין, להיות חביבה. זה לא פשוט, אבל אני נותנת 200%. אני חוזרת גמורה אבל עם סיפוק עצום".

מה דעתך על גל תכניות האוכל הנוכחי?

"אני אוהבת לראות תכניות בישול וריאליטי בארץ ובעולם. לדעתי התכניות עושות שירות לאנשים ולעולם הקולינרי. לראות אנשים מבשלים ולשמוע את סיפורן הקולינרי של המנות מרתק בעיניי. אני פחות מחבבת את התחרותיות וסחיטת הדמעות".

"עיסוק באוכל הוא אהבה לחלוק עם אנשים"

לא חסרים היום ספרי בישול שפחות חביבים על הבשלנים החובבים: ספרים שמציגים מתכונים שלהכנתם מתכננים חופש מהעבודה או רשימת מצרכים שמצריכים הלוואה מהבנק. ליפא רואה את הספרים שלה כהיפך הגמור: "בעיני ספר בישול חייב להיות מובן וידידותי למשתמש, אחרת הוא מתאים יותר להיות קישוט לשולחן הקפה בסלון. בחיים לא אתן מתכון שחומר גלם עבורו מצריך הגעה לכפר נידח. רשימת הרכיבים אצלי לרוב קצרה, כי למי מתחשק היום להכין מתכונים ארוכים ויקרים עם 30 חומרי גלם? חשוב לפשט. Less is More".

האם זו הייתה הגישה שלך מההתחלה?

"תמיד ניסיתי שהמתכונים יהיו קלים כי אני באה מתחום הבישול הביתי. אבל לפעמים, כשאני מסתכלת במתכונים מהעבר, אני חושבת שהייתי יכולה להרגיע קצת".

"אני חושבת שבאיזשהו מקום העיסוק באוכל הוא אהבה לחלוק עם אנשים. אוכל צריך להסב הנאה ולענג. אם אתה לא אוהב לפנק אנשים עם האוכל שלך, מה הקטע?".

אני מניח ששאלו אותך כבר למה לא פתחת מסעדה.

"המחשבה והרצון קיימים. העניין הוא שמדובר בעסק מאד תובעני: אין סופי שבוע, שבתות, חגים ולילות. בנוסף רוב המסעדות בארץ אינן רווחיות. מסעדות נסגרות על ימין ועל שמאל, גם כאלה שהיו מצליחות ומלאות. אני יותר מדי אוהבת את הנוחיות המשפחתית ולא רואה את עצמי מקימה כרגע מסעדה. אולי בעתיד".

"ידעתי שיאהבו את הספר גם מחוץ לתל אביב"

100% טבעי, ספרה האחרון של ליפא, מכיל 100 מתכוני מיצים, שייקים, דייסות, ממרחים, קינוחים ועוד. זהו ספר טבעוני, נטול סוכר וגם נטול גלוטן (למעט מתכון אחד). הרעיון שלה לספר התחיל בארצות הברית: "ראיתי שהמדפים בחנויות עמוסים בספרים על שייקים ומיצים. בארץ מתכונים כאלה תמצאו רק באינטרנט. רציתי לאגד הכל בספר אחד, ראשון בתחום".

הספר נכנס תוך שבוע לרשימת רבי המכר וזכה לביקורות חיוביות: "כשבאתי עם הרעיון ל"ידיעות ספרים" הם אהבו אותו ואמרו מההתחלה שנלך על זה, אבל חששו שהספר יהיה "תל אביבי", אליטיסטי, לקהל יותר גבוה", היא נזכרת, "בפועל הספר נמכר מהיום הראשון. הדבר הראשון שסמנכ"ל השיווק של ההוצאה אמר לי היה: "תקשיבי, קונים אותו בכל הארץ".

"ידעתי מההתחלה שיאהבו את הספר גם מחוץ לתל אביב. אני מאד פעילה באינסטגרם ובפייסבוק. ראיתי שפוסטים על דייסות, שייקים וכדומה הביאו ליותר התעניינות. היום אנשים מחפשים את המאכלים האלה וקונים אותם בחוץ, אבל להכין בבית זה שליש מחיר. מספיק שיהיה בלנדר פשוט, יחד עם פירות וירקות שישראל משופעת בהם. אני מאד גאה בספר, מרגישה שהוא מגיע בזמן ובמקום הנכונים".

"בשנה האחרונה קצת טבענתי את המטבח שלי"

על השולחן במטבח מונחות עוגה מפתה למראה ועוגיות נהדרות שנאפו על ידי ליפא באותו היום. במהלך השעות בהן אני נמצא בביתה של ליפא מבקרים אותו כמה וכמה אנשים. נראה שכולם מרגישים כאן בנוח. "אני מאד אוהבת אנשים וחברויות", מסבירה ליפא, "כיף לי שהבית מלא באנשים".

בשלב מסוים מצטרפת לצילומים הילדה אביגייל (10), שלוקחת מיד מספר תפקידים. היא מנעימה את האווירה עם גיטרה, מעניקה עצות בריאותיות ("הייתי מציעה לא לעשן") וגם מסייעת במלאכת הבימוי של אמה ("תעשי חיוך, לא מזויף. חיוך רגיל, כאילו שאת נהנית. כן, זה חיוך! מושלם").

אני שואל את ליפא על התזונה בבית: "הבית תמיד היה באוריינטציה בריאה, זה לא שאכלו כאן ג'אנק. אבל בשנה האחרונה קצת טבענתי את המטבח והכנסתי יותר קטניות, דגנים, סלטים, ירקות מבושלים וטריים", היא מנתחת. הילדים שותים מדי בוקר שייק מחלב שקדים או מחלב שיבולת שועל שהכינה. הלחמים הם משיפון מלא או מכוסמין. המזווה כולל שמן זית איכותי, פירות וירקות, תבלינים (חלקם גדלים בגינת הבית), אגוזים, אורז, מייפל, סילאן, רוטב סויה ועוד. הילדים משתפים פעולה, אולי כי מזון תעשייתי לא נכנס לבית מאז ומעולם.

גם את גזרת המאכלים לילדים ליפא חקרה בספריה, למשל ב"מטבח בריא לילדים" (2010) או בספר הקריאה המאויר לילדים "אלישבע וסיירת הסופר פוד" (2016) שעוסק בעולם מזונות העל. הדמויות בספר הזה מבוססות על בני משפחת ליפא.

יש לך כבר רעיון לספר הבא?

"העולם בכללותו הולך לכיוון של אוכל ממקור צמחי. כנראה שאשאר בתחום הבריא. הספר האחרון הוא בעיקר בגזרת הדייסות, המשקאות והממרחים. הספר הבא יכיל אולי יותר "אוכל".

הפרסום שלך יכול להיות כאן!

עוד כתבות

מילון מושגים מא׳ ועד ת׳
מתכננים לעצב מטבח חדש, שפת המטבח נשמעת לכם זרה ולא מוכרת, כמו בהרבהתחומים בחיים ישנם מושגים...
מינימליזם בלופט יוקרתי באתונה
רוני רבינו הלופט ממוקם ברובע מגורים יוקרתי, בחלקו הצפוני של המרכז ההיסטורי של אתונה ונקרא "קאזה...
הווילה המדהימה אותה עיצב המעצב האיטלקי מרטיני באגם מישגן
רוני רבינוהמבנה הארכיטקטוני של הבניין מכיל רמזים קולוניאליים וויקטוריאניים קלאסיים בו זמנית. זהו בית בהיר במיוחד שעומד...
Delvaux פותח בוטיק חדש בלב פריז
Delvaux פותח בוטיק חדש בלב פריז בעיצוב אדריכלי Vudafieri-Saverino Partners ממילאנו, החלל החדש של La Maison...