מכשירי חשמל במטבח

0
691

מכשירי החשמל הגדולים חולשים על העבודה במטבח. בין אם מדובר במכשירים המיועדים להכנת האוכל, לקירורו, להתמודדות עם "תופעות הלוואי" של הבישול או לכל מטרה אחרת, ברור שאין לנו את האפשרות להתפשר ביחס אליהם. תנורים, כיריים, קולטי אדים, מקררים – הכול חיוני, והכול מתחבר יחדיו.

המידע שהכרחי לדעת על מכשירי החשמל הבולטים במטבח בכתבה אחת, מהפן הפונקציונלי ועד לרמה העיצובית

שחר בן-פורת וליאור פרג'

צילומים: יצרן

אין ספק כי מכשירי החשמל, בעיקר הגדולים שבהם, עומדים בלב העבודה במטבח. מגמה חשובה בשנים האחרונות היא עליית הדרישה הביתית למכשירי חשמל מקצועיים, שהיו עד כה נחלתן של המסעדות וחברות הקייטרינג (Pro-Summing). מגמה זו הגיעה ביתר שאת לעולם המטבח, והיא נוכחת ביחס לכל מכשיר חשמלי מרכזי בו: תנור, כיריים, קולט אדים, מקרר ועוד. חלק גדול מיצרניות מוצרי החשמל החלו להציע גרסאות "ביתיות" של המכשירים המקצועיים, ששמות דגש על טכנולוגיה לצד פשטות בשימוש, בטיחות, עבודה שקטה ועוד.

תנורים

התנורים הם עדות ניצחת להגדלת האפשרויות בזכות הטכנולוגיה. כיום ניתן למצוא תנורים בעלי טכנולוגיה חכמה כל כך, שמאפשרת למערכת הדיגיטלית להחליט על סוג ההפעלה במקום להשאיר זאת בידי המשתמש: התנור קובע את משך הזמן הנדרש, המיקום בחלל התא ושיטת האפייה או הבישול הרצויים. התנורים החדשניים מפקחים אחר קצב התקדמות תכנית הבישול שנבחרה ומווסתים באופן אוטומטי את הטמפרטורה והזמן הדרושים למזון הנבחר. קיימים תנורים עם עשרות תכניות אוטומטיות, בחלקן עם מתכוני שפים.

בתנורים המודרניים משולבות טכנולוגיות דוגמת ה-HydroBaking המונעת שאיבה של הלחות מהתנור; מנגנונים לפיזור חום אחיד בכל מפלס בתנור; תוכנית להוספת אדים תוך שימוש בפולסים; טכנולוגיה המדמה את פעולת הטאבון הקלאסי; טכנולוגיה המאפשרת הפעלת מיקרוגל להשלמת תכנית הבישול הרגילה; תכנית אוטומטית לחימום צלחות על מנת להגיש אותן במהרה; מד נעיצה בעל מספר חיישנים שיאפשרו לבחון את תוצאות הצלייה; מגירות חימום השומרות על חום המזון עד להגשה; תנורי קירור שיקררו במהירות את המזון שבושל תוך שמירה על הטעם והטריות שלו; תנורים שיבשלו את המזון תוך שמירה על ערכיו התזונתיים, בחימום אחיד; ותנור אידוי משולב עם גריל וטורבו, המגיע בכמה דרגות חימום עם מערכת בישול באדים. כיום יש יותר תנורים שאפשר לשלוט עליהם דרך הטלפון החכם, גם כשלא נמצאים בבית באופן פיזי.

SMEG

מידות

הנפח הפנימי שונה בין תנור לתנור, גם כאשר המידות החיצוניות זהות. בתנורים קטנים הנפח יעמוד סביב כ-54 ליטר, בעוד שבגדולים הוא יכול להגיע גם לכ-011 ליטר ומעלה. בחירה מקובלת נמצאת איפשהו באמצע. בדרך כלל הנפח בתנורי בילט אין יהיה מעט קטן בהשוואה לתנורים נפרדים, מה שמסביר את הבחירה המקובלת בתנור בילט אין כפול.

אוריקס דן בע"מ

ככלל, לאחרונה אנחנו עדים למגמה בה מעדיפים לבחור בתנורים גדולים יותר, ככל הנראה עקב העלייה באיכות החיים והרצון למקסם את האוכל שמכינים בבית. זאת להבדיל ממכשירי חשמל אחרים שדווקא "מתכווצים" עם הזמן. חשוב בכל אופן לא להתבונן רק בנפח התנור אלא גם במספר המדפים בו. תנור קטן עם שלושה מדפים עשוי לאכלס כמות מזון גדולה יותר בהשוואה לתנור גדול יותר, אך עם מדף אחד פחות.

עיצוב כמילת מפתח

העיצוב של התנור הוא אלמנט חשוב בתהליך הבחירה. מעבר לאבחנה בין מכשיר חשמלי עומד למובנה ובין אינטרלי לחצי אינטגרלי, אליה התייחסנו בכתבה נפרדת במגזין, אפשר למצוא תנורים במגוון סגנונות. ברמה הכללית חשוב לבצע התאמה של מראה התנור למכשירים האחרים בחלל המטבח: לא רק הכיריים, אלא גם קולט האדים, המקרר ואפילו המכשירים הקטנים. מיותר אולי לציין שבגזרת מכשירי החשמל אפשר למצוא כיום חידושים עיצוביים פורצי דרך. מכשירי החשמל מעוצבים כיום כיצירות אומנות: כך למשל מקררים צבעוניים בעיצובים אומנותיים, או אפילו מקרר העשוי מזהב. לכן אפשר בהחלט להפוך את מכשירי החשמל לאלמנט העיצובי הבולט ביותר במטבח. כל עוד הדבר לא בא על חשבון התפעול, כמובן.

Gorenje

כיריים

הבחירה בתנור משפיעה ישירות על הבחירה בכיריים. בעבר היה נהוג להשאיר חלל במטבח שיועד לתנור משולב כיריים. ככל שטרנד תנורי הגומחה התפתח, החברות המייצרות החלו להציע הפרדה בין שני מכשירים אלו. כך או כך חייבים לשים לב למאפייני הכיריים:

גז, קראמי או אינדוקציה

הכיריים הוותיקות והפופולאריות ביותר עובדות על גז. לכיריים אלה יש יתרון ברור: ניתן לראות את הלהבה ולהרגיש אותה בקלות. כיריים הפועלות על גז מגיעות לרוב עם ארבע-חמש להבות בעוצמה משתנה. הן פשוטות לתפעול, מציעות בישול אותנטי ובדגמים המתקדמים מאפשרות בחירה בין כמה מצבי בישול. מצד אחד ניקוי המשטח פשוט באמצעות הסרת הברזלים, אבל מהעבר השני הברזלים והרכיבים האחרים נוטים לצבור על גביהם לכלוך. כיריים גז מזכוכית תהיינה פשוטות יותר לניקוי, אולם שבירות כאשר מדובר במוצר שאינו איכותי מספיק.

De Dietrich

כיריים קראמיות חשמליות כוללות גופי חימום היושבים מתחת לזכוכית הקרמית. הם מתחברים לרשת החשמל הביתית ומצריכים תשתית חשמל תלת-פאזי. כיריים קראמיות מתחממות ומחממות את הסיר במהירות גבוהה מאוד ביחס לגז, כאשר רק חלקו התחתון של הסיר מתחמם. הן נוחות לניקוי וכוללות חיישן המונע חימום יתר של הזכוכית, אבל מנגד השליטה על עוצמת החום עלולה להיות פחות מדויקת וחלוקת החום אחידה פחות.

כיריים אינדוקציה הן הגרסה המתקדמת יותר של הכיריים הקראמיות. הן עובדות על בסיס חיבור לרשת החשמל ומבוססות על סליל אלקטרומגנטי, הפועל רק עם הנחת הסיר ומחמם אותו בלבד: כשמרימים את הסיר, עבודת הכיריים מופסקת והמשטח נותר קר. כיריים אינדוקציה מחממות מהר יותר את תכולת הסירים. בעוצמות כיריים אלו דומות לכיריים הקראמיות, אך ישנם דגמים המסוגלים ליצור עוצמת חום גבוהה יותר.

כיריים אינדוקציה נחשבות לבטוחות עקב העובדה שרק כלי החימום מתחמם. הן אינן דורשות זמן הכנה ולכן פועלות מהר יותר. תחזוקתן פשוטה יחסית. מנגד, השליטה על עוצמת הלהבה עלולה להיות פחות מדויקת, יש צורך לרכוש כלי בישול מותאמים מנירוסטה לצורך מיקסום הבישול והמשטח עדין יחסית. בשוק ניתן למצוא כיריים המשלבות בין מוקדי אינדוקציה, קראמיות או גז, תוך ניצול היתרונות של כל אחד מהם. כיריים אלה נוטות להיות יקרות יותר.

Bora

טכנולוגיה
הכיריים המתקדמות משלבות צג מגע בעל שליטה ביכולות השונות של הכיריים, טיימר, מזהה לחות שיביא לכיבוי אוטומטי של הכיריים בעת שפיכת נוזלים, צפצוף בעת הגעה לרתיחה, אפשרות עצירה ועוד. יש כיום כיריים שמוודאות שהאוכל המונח עליהן לא נשרף, כך שתהליך הבישול נעצר בלי שיש צורך באתחול הכיריים. כל שיש לעשות הוא לכבות ולהפעיל את הכיריים בנגיעה, ומיד הן תחזורנה לטמפרטורה הקודמת.

הכיריים קיבלו עם השנים פונקציות חדשות, לרבות המסה, הפשרה, עבודה בעוצמה גבוהה במיוחד של חום לזמן קצר ואחרות. גם דרכי ההפעלה של הכיריים השתנו. חידוש מעניין של השנים האחרונות הוא כיריים אינדוקציה בקונספט SlideCooking, על פיו טמפרטורת הבשול מושפעת ממיקום הסיר על הכיריים: ככל שהוא קדמי יותר, עוצמת החום שלו עולה.

ומה לגבי הגודל?

בעבר ניתן היה לרכוש באופן כמעט בלעדי כיריים מרובעות בגודל 60 על 06 ס"מ, אך כיום משווקות כיריים במגוון גדלים וצורות: עיגול, חצי עיגול, מלבן וכדומה. פיתוח מודרני הוא כיריים בהן הלהבות או המוקדים משולבים בשורה אחת, מה שמשפר את הנגישות של הבשלן לכלים ומאפשר להתקין כיריים במשטחים צרים. מוצר מבוקש בשנים האחרונות הוא כיריים הנמכרות ביחידות של להבה או מוקד אחד. הפיתוח, המכונה "דומינו", מאפשר להתקין מספר להבות ומוקדים בנקודות שונות בשיש, בהתאמה לצרכים.

De Dietrich

חשוב לבחון את המרחק בין המבערים או המוקדים ואת סידורם על המשטח, במטרה לוודא שניתן לשים עליהם את הסירים ולבשל בנוחות. בכיריים עם מבער טורבו, חשוב שהוא יימצא בצדי הכיריים ולא במרכזן, במטרה להפריד בין הסיר הגדול לשאר הסירים.

התקנת הכיריים

לאחר שבוחרים את הכיריים המתאימות, חשוב להקפיד על אופן ההתקנה שלהן על גבי השיש. התקנה עליונה, במסגרתה הכיריים הותקנו על גבי השיש ובלטו מעליו, הייתה נפוצה מאוד בעבר. כיום נפוצה ההתקנה השטוחה, במסגרתה חותכים את השיש במדויק כדי לאפשר למשטח הכיריים להתאחד עמו.

גם מהבחינה הזו יש חידושים משמעותיים בשנים האחרונות. PITT Cooking הוא מבעיר גז אותו מניחים ישירות על משטח העבודה במטבח – מה שיוצר ניצול מקסימלי של החלל ותורם למראה ההרמוני והיוקרתי של המטבח. ניתן למצוא כ-20 דגמים שונים להתאמה אישית, המתאימים להתקנה במגוון סוגי משטחים ומאופיינים בחלקם במרחקים גדולים יחסית בין המבערים. המבערים עוצמתיים וניתנים לבחירה בין אלומינים, פליז-זהב ופליז מושחר.

PITT Cooking

קולטי אדים

קולטי אדים מיועדים לבצע טיהור של האוויר בחלל המטבח מהעשן ומרסיסי השומן, ובכך לשמור על ניקיון ארונות וחלונות המטבח. הקולטים מהווים כיום עולם ומלואו. הם נבדלים ביניהם בשלל פרמטרים, חלקם נוגעים לקולט עצמו – למשל שיטת טיהור האוויר, עוצמת היניקה, המסנן, לוח הפיקוד ורמת הגימור – ואחרים ליחסים של הקולט עם מכשירי החשמל האחרים במטבח, בעיקר הכיריים.

הבחירה בקולט אדים נגזרת במידה רבה ממיקום הכיריים וממבנה ארונות המטבח. ברמה הכללית ניתן להבחין בין קולט תחתון, המותקן בתחתית ארון המטבח ונוטה להיות אינטגרלי ברובו, לבין קולט ארובה המותקן מעל הכיריים. קולט הארובה מתאים למטבחים ללא ארון מעל הכיריים, ונהוג לחלק אותו לקולט פינתי או לקולט אי. האחרון תלוי מעל הכיריים, לרוב במרכז המטבח.

רוב הקולטים מגיעים במידות סטנדרטיות של 60 ס"מ עומק ו-90 ס"מ רוחב, בהתאמה למאפייני הכיריים, אך ניתן למצוא קולטים בגדלים אחרים. הקולט יכול להיות גדול מהכיריים, אך בכל מקרה לא קטן מהן. באשר לגובה, המלצה מקובלת היא על כ-80-60 ס"מ מעל למיקום הכיריים: חריגה מהטווח הזה עלולה לפגוע ביעילות הקולט. בקולטים רבים ניתן להגביה או להנמיך את מיקום הקולט, בהתאם לסוגו, על מנת ליצור התאמה אידיאלית.

הבחירה של קולט אדים מושפעת מהשימוש הצפוי בו, אם כי בשנים האחרונות גדל מגוון האופציות העיצוביות. גם במקרה הזה חשוב להתאים את הקולט למראה הכולל של המטבח ולמכשירים האחרים המרכיבים את העיצוב שלו.

Teka
SHARE