ימי התום

0
442

עד שנות ה-30 של חייו, היה תומאס פרנץ עורך דין גרמני, נוצרי וקתולי. אלא שאז ההתאהבות המוקדמת שלו בישראל גרמה לו לעלות ארצה, להתגייר ולגלות את נפלאות האוכל הישראלי הכשר.

כיום תום פרנץ, זוכה "מאסטר שף", מייצג את המטבח הישראלי בגאווה עצומה בגרמניה ובמדינות אירופה.

שיחה אישית על סגירת מעגלים, היכולת לסלוח, שינוי, אושר.. וגם אוכל ומטבחים

ליאור פרג'

צילומים: דניאל לילה, דן פרץ

סטיילינג לצילומי האוכל: עמית פרבר

"אנחנו עוד נדבר על מטבחים, אבל אי אפשר שלא להתחיל מהסיפור שלך", אני אומר לשף תום פרנץ. אנחנו יושבים בבית קפה בהרצליה. "סיפור מיתולוגי", הוא מחייך.

את הסיפור של פרנץ אתם אמורים כבר להכיר, כיאה לזוכה העונה השלישית של "מאסטר שף". תומאס פרנץ נולד לפני 45 שנה בקלן, גרמניה, והתחנך כנוצרי קתולי. האירוע המחולל מבחינתו הגיע בגיל 16, כאשר חבורת תלמידים ישראליים ביקרה במסגרת חילופי תלמידים בבית ספרו. פרנץ שמר איתם על קשר ולמד מהם על ישראל. באותה השנה הצליח להצטרף למשלחת לישראל. הוא ביקר בארץ בחופשות והתנדב לסייע לניצולי שואה בבית חולים ירושלמי, אבל מוקד חייו המשיך להיות בגרמניה. הוא למד משפטים וכלכלה בקלן, הוסמך כשופט והחל לעבוד במשרד עורכי דין. אחר כך יטען שחייו בגרמניה היו פשוטים יותר, אבל הרבה פחות מאושרים.

"הכשרות מבחינתי היא עבודת השם"

בגיל 31, כעשור וחצי אחרי שדרך לראשונה בארץ הקודש, החליט פרנץ להגשים את החלום. לאחר שניצל בנס מנפילה של ברזל סמוך למקום בו שהה כמה שניות קודם לכן, החל להרהר בקיומה של השגחה אלוהית. הוא עבר ברית מילה, אותה הגדיר כרגע המדהים של חייו, והחל לשמור שבת. הרבנות הערימה קשיים ושלחה אותו ללמוד פעם אחר פעם, משרד הפנים סירב להעניק לו אישור לעבוד. פרנץ לא התייאש. אחרי כשנתיים וחצי הגיע הרגע המיוחל: תומאס טבל במקווה, התגייר ושינה את שמו ל"תום". חודש לאחר הגיור הכיר את אשתו דנה, שהחלה בהשפעתו תהליך של חזרה בתשובה. "תהליך ההתגיירות היה תקופה קשה וארוכה של חוסר ודאות", הוא משחזר. "הייתי לגמרי מחוץ לאזור הנוחות שלי, אבל הייתי כל כך מאושר. הרגשתי שאני עושה את הדבר הנכון".

האם אתה יכול להבין מאין נובע החיבור שלך לישראל?

"מאוד אהבתי להיות כאן מהרגע הראשון, אך החיבור למדינה, לאנשים, ליהדות ולדת לא ממש מובן לי בבסיסו. הייתי ציוני לפני שהבנתי מהי ציונות. נמשכתי ליהדות לפני שהאמנתי באלוהים".

בשלב מסוים הפך המטבח הישראלי למושא התאהבות נוסף של פרנץ. "בתחילה חשבתי שהמטבח הישראלי מורכב מחומוס, מפיתה ומפלאפל, ובכך מסתיים. אהבתי את המאכלים הבסיסיים ונחשפתי לרבים חדשים. עוד כשהתגוררתי בבית אמי בגרמניה, הפסקתי לאכול חזיר וביקשתי שלא יכינו לי בשר עם חלב".

האם הכשרות היא מגבלה מבחינת שפים?

"המטבח הישראלי נמצא עכשיו במסע ניצחון בעולם. אנחנו בטופ של הטופ. מעולם לא הרגשתי מוגבל מהכשרות אלא קיבלתי אותה באהבה ומרצון. חשבתי מה כן ניתן לעשות במסגרת מה שמותר. הכשרות מבחינתי היא עבודת השם. אני שמח להיות חלק ולייצג את המטבח הישראלי הכשר בכבוד ובאהבה. בעיניי זו סגירת מעגל".

דנה, שעסקה אז ביחסי ציבור עבור שפים ומסעדות, דחפה אותו להשתתף ב"מאסטר שף". היא הבינה את הפוטנציאל הגלום בבעלה מאז הארוחה הראשונה שבישל עבורה, ארוחה שגרמה לה להזיל דמעות. פרנץ פשוט הגיע לתכנית כדי לעבוד. במהלך העונה ולאחריה זכה לאהבה עצומה מהציבור הישראלי, שמפתיעה אותו עד היום: "מפיקי התכנית אמרו שבפעם הראשונה לא נתקלו ולו בטוקבק פוגעני אחד כנגד מתחרה. עובדת היותי גרמני מזמינה כביכול תגובות שליליות, אבל לא היו. כשבועיים אחרי התכנית, הייתי בכנס בו השתתפו כ-40 שפים מהמובילים ומהמנוסים בישראל. כשנכנסתי כולם מחאו לי כפיים".

מה עומד בבסיס החיבור שלך עם הישראלים?

"אני רואה זאת כשילוב של עבודה נכונה, גישה חיובית, התנהגות ואופי. אני חושב שאני מייצג את "גרמניה היפה" ואת הגרמני המודרני, הנחמד והחדש. היו ישראלים, דור שני או שלישי לשואה, שאמרו שהם מסכימים לטוס לגרמניה בעקבות הסיפור שלי. הם הבינו שביכולתם לסלוח. החיבור היה לי טבעי ולכן אני פה: בחרתי בעם הזה, בחרתי להיות יהודי, בחרתי לבשל אוכל כשר".

השתנית בתור אדם?

"עברתי דברים לא פשוטים במהלך תקופה ארוכה, אבל נבניתי מהם. הפכתי לרגיש יותר בזכות הזוגיות עם אשתי והלימוד של שלום בית ביהדות. בנוסף הפרסום הופך אותך למאופק יותר. אני ממש לא הטיפוס של הריאליטי. אין לנו אפילו טלוויזיה בבית. עד "מאסטר שף" סבלתי מפחד קהל ולא דיברתי מול אנשים. פתאום אני מול מצלמות וכולם מכירים אותי".

בשנים האחרונות פרנץ מפיץ את בשורת המטבח הישראלי הכשר במגוון חזיתות, בגרמניה ובמחוזות אחרים. הוא כתב שני ספרי בישול: "זהו טעמה של ישראל" מ-2013, שהפך לרב מכר בין-לאומי וזכה בפרס בתחרות העולמית לספרי בישול בבייג'ינג. הספר השני, "ישראל מבשלת צמחוני" מ-2017, מציג מתכונים צמחוניים המזוהים עם המטבח הישראלי: החל ממסבחה, דרך קוסקוס ועד לצ'ולנט טבעוני. הארסנל כולל מאות כתבות במגזינים, תכניות בישול, סדרה דוקומנטרית, סדנאות, ארוחות שף שבישל במסעדות מישלן ו"לשועי העולם", סיורים קולינריים לעיתונאים, הרצאות ועוד. לאחרונה יצאה הביוגרפיה שלו בגרמנית דרך הוצאת הספרים הגדולה בעולם, Random House. בקרוב יושק בגרמניה ליין מוצרים ישראליים שפיתח.

מתי החלטת שאתה רוצה "לייצג" את ישראל?

"בעיניי זו לא החלטה. המדיה בעצם העניקה לי את תפקידי. הזכייה ב"מאסטר שף" הייתה כבר בליווי תקשורת גרמנית. חודש לפני הגמר, עוד לפני שידעתי שאזכה, התחילו לכתוב עליי. זכייתי הגיעה לחדשות בפריים טיים. התקשורת רצתה לשמוע את הסיפור שלי, הגרמני שהתגייר ומבשל אוכל כשר באהבה. הפכתי למעין שגריר קולינרי של ישראל בגרמניה. מה שעשיתי אינטואיטיבית, האהבה שלי, הפך להיות רשמי. משמח אותי לשמוע על אנשים שמבקרים בישראל בזכותי ורואים אותה באופן חיובי, השונה מהמוצג בחדשות".

"אני בטוח שייצאו מהמטבח החדש דברים נפלאים"

המטבח תמיד היה חשוב עבורו. כשאמו בישלה, הילדים נלחמו על זכות הישיבה בכיסא הילדים שבפינת המטבח, שהפך למקום המבוקש ביותר בבית. כשהיה סטודנט ועזב את הבית החל לבשל יותר. "לא היה לי כסף לבנות מטבח כמו שרציתי, אבל הכסף שברשותי שימש לאבזור המטבח. חברים הגיעו אליי ולא רצו לשבת בסלון, אלא במטבח".

כיצד למדת לבשל?

"לומדים מהעשייה ומהאנשים שעובדים איתם. שף גרמני גדול סיפר לי פעם שהוא יושב במטבח של אמו ומתבונן בה מבשלת את האוכל שהיא מכינה כבר ארבעים שנה. אסור לאף בשלן לחשוב שאין מה ללמוד ושאי אפשר ללמוד מאדם מסוים. אין מקום לאגו".

בתחילת הדרך בישראל התגוררו בני הזוג פרנץ בדירה תל אביבית צנועה: "המטבח היה קטן מאוד ולא היה ניתן לשבת בו, אבל הוא היה מתוקתק ומצויד", הוא נזכר. "הכנו ארוחות מדהימות למשפחה ולחברים, בעיקר בערב שבת ובשבת, כאשר אני לרוב על תקן הסו-שף: סו-שף עם המון השפעה, אבל עדיין סו-שף. בילינו במטבח יותר מבכל חדר אחר, למעט חדר השינה".

בקרוב תעבור המשפחה – תום, דנה וארבעת ילדיהם – לדירה חדשה ברעננה, בה מטבח מאובזר ורחב ידיים. "האם זהו מטבח החלומות שלי? נכון לנקודת הזמן הנוכחית נראה שכן, אבל חלומות הם דינמיים אז אני כבר חושב על הפעם הבאה שנבנה מטבח. יש בו אי ענק של ארבעה מטר, שני מקררים, שני תנורים ומשטח עבודה גדול. דאגנו לשטחי אחסון מגוונים, מכיוון שיש לנו כלים רבים: לשימוש יום-יומי, להפקות ולאירועים, לפסח, חלבי, בשרי ועוד. המטבח מחובר לסלון ובנוי כך שיהיה מרכז החיים ולב הדירה. המטבח מחובר לסלון וכל הדירה נבנתה כך שהמטבח יהיה מרכז החיים ולב הדירה. רצינו ליצור תחושה של בית. אני בטוח שייצאו מהמטבח מאכלים נפלאים".

מסעדה החליט שלא לפתוח בינתיים. "מסעדה אינה פנטזיה רומנטית, אלא עבודה קשה ומאומצת", הוא מסביר. "איני רוצה לעזוב את הארץ או לפספס את הגדילה של הילדים שלי".

אמרת פעם שהחלום שלך הוא לפתוח מסעדה כשרה שתזכה לכוכב מישלן.

"זהו עדיין החלום, אבל היום אני יותר ריאליסט. אין כיום מסעדה כשרה בעולם עם כוכב מישלן. אני יכול להבטיח שאם אני אזכה לפתוח מסעדה כשרה, אעשה הכול כדי שהיא תהיה מעולה וראויה לכוכב מישלן".

SHARE